Не всичко е чипове - новата цел на Nvidia е създаването на "екосистема"

Отделът за корпоративни инвестиции на Nvidia се фокусира върху стратегическите сътрудничества, заявяват от компанията

Nvidia
Nvidia Източник: Shutterstock

Nvidia имаше успешна 2023 г., а в края на втория месец на 2024 г. достигна пазарна капитализация от над 2 трилиона долара, ставайки една от трите най-успешни компании след Microsoft и Apple. Шумът около компанията може да бъде обяснен с една доста проста формула.

 

Напредъкът в областта на изкуствения интелект накара областите извън технологичния сектор, като здравеопазването и финансите, да търсят различни приложения на технологията. За целта са необходими чипове, известни като графични процесори или GPU, които захранват изкуствения интелект. А Nvidia разполага с необходимите продукти.

 

Чиповете обаче не са единствената точка на фокус. Nvidia търси други възможности, за да се възползва от сегашната си доминация на технологичния пазар, отбелязва Business Insider. Компанията разширява обхвата на рисковия си капитал и хвърля пари в стартиращи компании, прилагащи AI в широк спектър от индустрии.

 

През изминалата година производителят на чипове е инвестирал в близо 40 стартъпа, показва анализ на Dealogic - компания за данни, която обслужва финансови компании. Според The Wall Street Journal, който пръв съобщи за инвестиционната стратегия на Nvidia, това е три пъти над броя на инвестициите, които компанията е имала през 2022 г.

 

Екосистемата на Nvidia
Областите на интерес за производителя варират от софтуер до фармацевтични продукти и здравеопазване. През май Moon Surgical си осигури 55,4 млн. долара рискова подкрепа, ръководена съвместно от Sofinnova Partners и Nventures, едно от инвестиционните звена на Nvidia.

 

Компанията също така разкрива в подадена през февруари информация за SEC, че има дялове в малки стартъпи, прилагащи изкуствен интелект, като Recursion Pharmaceuticals, предприятие за откриване на лекарства, и Soundhound AI, която разработва технология за разпознаване на реч.

 

Изглежда, че инвестициите са се изплатили. WSJ цитира финансовите отчети на Nvidia, които показват, че към януари инвестициите ѝ са на стойност около 1,55 млрд. долара спрямо 300 млн. долара от предходната година. От януари 2023 г. насам акциите на Nvidia са нараснали с 239%.

 

Kакто отбелязва изданието обаче, тези инвестиции надхвърлят финансовата възвръщаемост. Финансирайки предприятия, фокусирани върху AI, Nvidia допълнително подхранва нуждата от ценните чипове, които произвежда, създавайки това, което компанията нарича "екосистема".

 

"Отделът за корпоративни инвестиции на Nvidia се фокусира върху стратегическите сътрудничества. Тези партньорства стимулират съвместните иновации, подобряват платформата ни и разширяват екосистемата", заявява компанията.

 

Звездният главен изпълнителен директор Дженсън Хуанг също се постара да подчертае потенциала за растеж на тази екосистема. "Компаниите в областта на биологията, здравеопазването, финансовите услуги, разработчиците на изкуствен интелект, компаниите за автономни превозни средства, роботика - всички тези стартъпи и други подобни работят върху платформата на NVIDIA", заяви Хуанг в разговор за приходите през февруари. "Ние ги подкрепяме директно".

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени