Нефтеното ембарго на ЕС срещу Русия влезе в сила от днес

България е едно от изключенията от европейските петролни санкции

Руски петрол, руски нефт
Руски петрол, руски нефт Източник: РИА Новости

Днес официално влиза в сила ембаргото на ЕС срещу вноса на руски петрол по море. От 05 декември започва да действа и таванът на цените, на който държавите от ЕС и Г-7 ще могат да купуват руски нефт. Влиза в сила и забраната за транспортиране по море на руския нефт в трети страни и забрана на свързани с това транспортиране предоставяне на техническа помощ, брокерски услуги, финансиране или финансова помощ. 

 

Пределната цена на нефта с руски произход или експортиран от Русия, е установена на $60 на барел. България е едно от изключенията от европейските петролни санкции - още през май кабинетът договори отсрочка с една година, за да може да се адаптира към намирането на алтернативни доставчици.

 

Санкциите не засягат и държави като Унгария, които се снабдяват с руски нефт по тръбопровода "Дружба" и нямат морски пристанища, откъдето да получават други доставки. Германия, която също има достъп до нефтопровода, планира да се откаже и от тези доставки до края на 2022 г.

 

От 5 февруари 2023 г. ще влезе в сила и забраната за покупка на петролни продукти с произход Русия в държавите от ЕС. Целта е да се контролира пазара за износ от Русия към трети страни след затварянето на европейските държави за енергийните им суровини. Тук България отново е изключение - "Лукойл Нефтохим" получи 1-месечно удължаване на срока, в който ще има право да изнася петролни готови продукти от руски суровини към трети страни.

 

Европейските компании за морски транспорт оперират над половината от всички танкери по света.  Принципът на тази санкция е, че доставките на руски нефт ще бъдат забранени за тези превозвачи, освен ако цената на товара в танкерите е по-ниска от лимита, наложен от ЕС и Г-7.

 

Ако този таван се спазва, западните транспортни гиганти ще продължават да пренасят руски петрол до Индия, Китай, Египет или други страни, които продължават да потребяват в големи количества. Лимитът е малко под последната пазарна цена за руския нефт от 69 долара за барел. Според естонския премиер Кая Калас - всеки долар за барел по-малко води до ограничение на руските бюджетни приходи с 2 млрд. долара на година.

 

Москва вече търси начини за заобикаляне на тази санкция. Русия обяви, че ще забрани на своите компании да търгуват при каквито и да е ценови ограничения и е готова да намали производството на петрол, но не и да спазва ембаргото. Руският вицепремиер Александър Новак съобщава, че Русия "ще продава петрол и петролни продукти само на онези страни, които са готови да работят с нас по пазарни условия".

Още от "Икономика"

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Делян Добрев: Някои хора по върховете на държавата се готвят да саботират изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

Ронят крокодилски сълзи и сипят заклинания във фб за Навални (светла му памет), а в същото време финансираха режима-убиец на същия този Путин с милиарди долари

Прочетете повече прочетете повече

Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата

Започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени