Николай Денков на МС: 2 млрд. лв. инвестиции в Стара Загора, Перник и Кюстендил

В следващите седмици териториалните планове, публикувани вече от енерийното и регионалното министерство, ще се обсъждат по регионите

Акад. Николай Денков
Акад. Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

В Стара Загора, Перник и Кюстендил ще се инвестират 2 млрд. лв. европейски средства. Ще се развиват съвременни технологии, свързани с производството, разпределението и използването на зелен водород. Това съобщи министър-председателят Николай Денков преди днешното заседание на Министерски съвет.

 

В следващите седмици териториалните планове, публикувани вече от енерийното и регионалното министерство, ще се обсъждат по регионите, както и със социални партньори, така че да се чуят всички заинтересовани страни. В края на септември плановете трябва да се изпратят в Европейската комисия за обсъждане до края на годината с очакване да бъдат приети след провеждане на преговори.

 

Очаква се, че ръстът на производството на възобновяема енергия (ВЕИ) да доведе до трайно намаление на цените на зеления водород. Денков уточни, че целта е производството на енергия от нови и различни енергийни източници, както и да се привлекат инвеститори от ново поколение - за производство батерии, нови технологии, производство на водород, каквито в България в момента няма.

 

"Териториалните планове са дългоочаквани, не само защото става въпрос за инвестиране на 2 млрд. лв. европейски средства, а и защото засягат съдбите на десетки хиляди българи", заяви Николай Денков.

 

На днешното заседание Министерски съвет ще разгледа проект на постановление за възлагане на "България Хели Мед Сървиз" ЕАД да продължи да извършва полети за осигуряване на въздушен транспорт с вертолети за спешна медицинска помощ.

 

Правителството ще определи вицепремиер за председател на Националния съвет за хората с увреждания, както и ще обсъди предоставянето на дерогация относно ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи Украйна.

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени