Николай Павлов: Петков и компания използват като камуфлаж антируското говорене, за да прикрият някакви частни интереси

По времето на Кирил Петков купуваме от руските филиали с надценка, посредниците реализират печалби, а държавата понася загуби, изтъкна бившият директор на "Булгаргаз"

Николай Павлов
Николай Павлов Източник: МС

Калина Андролова, БНР

Прокуратурата повдигна обвинение срещу три длъжностни лица от времето на кабинета "Петков" за безстопанственост и нанесени икономически щети. ПП отговарят на фактите през две опорки за кризисен пиар: първата е, че прокуратурата ги напада, защото ПП играят срещу Русия, защитавайки българския интерес; втората опорка е, че прокуратурата ги напада в хода на предизборната кампания, за да даде преимущество на ГЕРБ. Експремиерът Петков тиражира един куп неистини в публичното пространство.

 

Затова потърсих Николай Павлов, директор на "Булгаргаз" в продължение на седем години, енергиен служебен министър, бил е и член на Съвета на директорите на НЕК, както и финансов директор на НЕК. Ето какво казва Николай Павлов за коментара на Кирил Петков, че дружеството "Булгаргаз" е отказало да получава евтиния азерски газ:

"Това абсолютно не отговаря на истината. Аз и от трибуната на Народното събрание го нарекох гигантска, чудовища лъжаТе ни обвиняват за това, което именно те направиха. Те се отказаха от евтините количества по договора, двете трети, и ги закупиха на пазарни цени. С което промениха условията по договора. "Булгаргаз" надплати 178 млн. долара за тези три месеца, а усреднената цена на общото количество азерски газ стана близо 4 пъти по-висока от оригиналната цена по договора. Това означава, че българските граждани са надплащали на ден по около два милиона долара. Това са безспорните факти. Дори септември месец в два от дните "Булгаргаз" не можа да вкара тези количества в България и претърпя милиони загуби".

 

Пълните количества по договорната ниска цена започват да текат едва от 1 октомври 2022 г., когато интерконекторът е въведен в експлоатация. Дотогава кабинетът "Петков" подписва споразумение да получава азерския газ в Гърция на временното трасе, но нито един киловатчас повече на ниските цени от обема 1/3, който е бил валиден по споразумението на предишното ръководство. Кирил Петков е изредил един куп неистини, които трябва да бъдат осветени. Като например неистината, че енергийният министър в решението си да преустанови плащанията си към "Газпром" е следвал задължителните указания на ЕК. Всъщност нямаше такива задължителни указания и плащанията не нарушаваха санкциите. Нашите съседи Гърция, Румъния и Унгария продължиха с плащанията на газа и това лесно може да се проследи, тъй като техните количества газ минават през България.

 

Следващата неистина, тиражирана от Петков, е, че "за две седмици България от 95% зависима от руския газ се е превърнала в 0% зависима". Само по себе си подобно твърдение е демонстрация на популизъм от най-нисък ранг. България ще стане независима от руския газ, но това не се е случило при управлението на Петков.

 

Ето подробности:

"Има фактури от месец юли, от WIEЕ  Romania, което е дъщерно дружество на Gazprom Schweiz, швейцарския филиал на "Газпром". От тези фактури става ясно, че "Булгаргаз" е закупил количества съответно за 111 евро и за 109 евро. А е можел да закупи същия този газ по договора с "Газпром" за 87 евро. Това е разлика от близо 24 евро. И като сметнем количествата от фактурите, се оказва, че "Булгаргаз" е заплатил с 8 млн. и 200 хиляди евро повече над договорната цена с "Газпром" само по тези две сделки.

 

За разлика от тях по мое време "Булгаргаз", обратното, продаваше на същите тези филиали на "Газпром" руски газ, закупен от "Газпром", с огромна печалба, и например за два месеца, октомври и декември 2021 г. имахме печалба 5 млн. и 300 хиляди и разликата между покупната и продажната цена на този руски газ достигаше 200 лева", коментира Николай Павлов за предаването "Политически НЕкоректно".

 

Интересно е, че докато Николай Павлов е директор на "Булгаргаз" дружеството продава на руските дъщерни фирми и реализира печалба, а след като е освободен скандално от поста без смислени аргументи, се оказва, че ние купуваме от руските филиали с надценка, посредниците реализират печалби, а държавата понася загуби. Бившият премиер Петков съзнателно спестява факта, че сме купували от дъщерни фирми на "Газпром" пак същия руски газ, но на по-високи цени, обаче подчертава, че двата докарани от него танкери с американски LNG били на същата цена като тръбопроводния руски газ. Ние обаче си спомняме, как Кирил и Лена се кълняха в ефир, че са осигурили танкери с четири пъти по-евтин газ.

 

"Значи нито 4 пъти е по-евтин газът, нито е равностойна цената на газа в тези танкери на цената по договора с "Газпром"Граничната цена на този газ до вход на България излиза 88 долара, докато на руския газ е 78 долара. Това е 12% разлика. Зад цялото това говорене, аз вече се чудя, дали в главите на тези хора дрънчат Червените ескандрони, или просто използват като камуфлаж русофобското говорене, антируското, за да прикрият някакви частни интереси",казва Николай Павлов.

 

Междувременно газовите "успехи" на кабинета "Петков" минават и през хранилището в Чирен. Там беше нагнетен газ за около 250 лева, който е непродаваем в момента. Най-вероятно "Булгаргаз" тегли по мъничко и се опитва да нагнетява малки количества по-евтин газ, за да снижи цената на общия микс в Чирен.

 

"Нагнетени са близо 300 млн. кубика, 3 млн. мегаватчаса. Този газ на практика е непродаваем. Тази разлика в цената ще бъде платена от българския народ. Стотина лева на мегаватчас, 3 млн. мегаватчаса по стотина лева са 300 милиона. И сегашното правителство и "Булгаргаз" се чудят какво да правят с този газ. Защото, ако не го продадат, трябва да го обезценят, което означава, че ще излязат на загуба. Може би 50-100 млн. Това ще го кажат финансистите и одиторите в "Булгаргаз". Закупуването на газ на тези по-високи цени доведе и до огромните дългове на "Топлофикация – София". Как се изплащат 700 милиона. 700 милиона се изплащат през цена на парното."

 

На фона на всички тези факти, числа, загуби, щети за икономиката и гражданите Кирил Петков твърди, че кабинетът му е защитавал националния интерес, а прокуратурата е повдигнала обвинения срещу няколко длъжности лица, защото са действали срещу Русия. Всъщност не. Истината е, че са взети недалновидни, некадърни управленски решения в сектора на енергетиката, които струваха на България милиарди щети, и в момента се опитват да се опаковат в модерния тренд като русофобски, за да получат опрощение.

Прикритието, че се диверсифицираме от руския газ, не може да замазва грешките на кабинета "Петков" и да бъде приемливо оправдание за безстопанствеността и безотговорността. Приложени са непрозрачни процедури при осигуряването на доставките, нарушен е Законът за енергетиката, не са изисквани сертификати за произход на газа, действано е без оглед на рисковете за националния интерес.С нашето малко потребление на газ от 3 млрд. и половина куб. метра можехме да постигнем каквато искаме промяна в доставките планирано, с анализ на алтернативните възможности, с по-малко стрес за икономиката ни, още повече, че ни оставаха броени месеци до края на договора ни с "Газпром".

 

Точно по този хладен начин действа Европа и съответно подходиха нашите съседи. Те постепенно променят своите газови трасета без да вкарват икономиките си в пълен хаос. Тъкмо обратното, ние потънахме в блатото на лошото държавно управление, което в момента се опитва да изпере тежките си грешки с праха за пране, наречен "независимост от руския газ". А защо независимостта да не е интелигентно постигната, а не с престъпна аматьорщина. 

Още от "Икономика"

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени