Николай Павлов: За три години след 2015 г. изчистихме задължения на "Булгаргаз" за близо 325 милиона лева

Цената на газа в България е почти два пъти по-евтина в сравнение с Европа, разкри Павлов

Николай Павлов
Николай Павлов Източник: Скрийншот/YouTube
В предаването "Лице в лице" по bTV Николай Павлов, изпълнителен дериктор на "Булгаргаз" каза, че проверките в дружеството текат от няколко седмици. "В петък са дошли с поредния конспект въпроси, на които трябва да се отговори и да се даде съответната документация. Това, което се стовари върху "Булгаргаз" е шокиращо".
 
През февруари 2015 г., когато ние поехме компанията,  задълженията са били близо 325 милиона лева, те са изчистени в период от три години, обясни Павлов.  "Към февруари месец  - 4 милиона, през всички години досега "Булгаргаз" е на печалба. Ние отбелязваме рекорд през миналата година – близо 9 милиона. Ние се превърнахме в лидер на пазара. На фона на тази картина, сивите лампи на службите са пред офиса на "Булгаргаз".
 
Ние приемаме проверките съвсем нормално, те дават възможност да се установят фактите и истината, но не по този демонстративен начин, категоричен е Павлов. Изтичането на договора с азерската страна, влияе изцяло негативно на българската страна, заяви Павлов. "Договорът изрично дефинира точката, на която ще се получава газа от Азербайджан и това е интерконектора с Гърция".
 
Ние нямаме тръба с гръцката страна и това е факт, въпросът със забавянето на строителството трябва да бъдат отправени към други институции, добави изп.директор на "Булгаргаз" "Ние сме обаче засегнатата страна, защото не можем да получаваме всичките количества, които имаме по договор".
 
Ако на 30 юни няма изграден газопровод, не можем да получаваме газ, другото ни временно споразумение изтича и на 1 юли се връщаме на изходно положение – да заплащаме газ, който не можем да получаваме, обясни Павлов. "Затова ние апелирахме и към правителството да започнат преговори, обаче трябва да получим информация от проектната компания, че ще има ново забавяне, но към настоящия момент няма такова известие към нас. По отношение на това ще има ли забавяне и след 30 юни, нямаме информация".
 
Природният газ, нагнетен в Чирен, достига до топлофикационните дружества, до бизнеса и до борсата, допълни Павлов. "Ние не изнасяме газ. Ние сме до борсата, т.е. ние продаваме на борсата, оттам насетне какво се случва "Булгаргаз" не го интересува".
 
Цената на газа в България е почти два пъти по-евтина в сравнение с Европа, но за българския потребител това наистина е непосилно, в заключение каза Павлов. "Ние купуваме газ отвън по котировки, по ценообразуващи компоненти. В момента тенденцията е за намаление цената на природния газ. Надяваме се тази тенденция да се запази".
 

Още от "Икономика"

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов: ЕК върна Стратегическия план на България с 200 забележки

Проектът на Стратегическия план бе публикуван за обществено обсъждане на 1 март 2022 г. за период от 30 дни. Още тогава много от браншовите организации изказаха своето недоволство

Прочетете повече прочетете повече

Христо Николов: Възходът на Северна България се отлага с още 10 години

Около магистрала "Тракия" през последните години се оформи истински мегаполис от икономически активни зони, които вече почти са се слели една с друга, но "Хемус" на практика не се строи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени