Николай Василев: България провежда предимно проинфлационна политика последната година и половина

"Държавата трябва да спре да харчи извънредно. Трябва да се спрат високите разходи и бюджетните дефицити", е мнението на Василев

Николай Василев
Николай Василев Източник: НДСВ

Инфлацията се забавя лекичко не само в България, а и в САЩ. Много е възможно догодина да видим по-ниска инфлация. Това зависи на първо място от енергийните цени в целия свят, на второ място от валутните курсове. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият вицепремиер и икономически експерт Николай Василев.


В България не смятам, че изобщо е имало антиинфлационни мерки, така че няма какво да коментирам дали работят. България провежда предимно проинфлационна политика последната година и половина.

 

Политиката на изпреварващо нарастване на всички видове доходи в публичния сектор е проинфлационна, както и големите бюджетни дефицити. Първото вдигане на доходите през есента на миналата година не беше продиктувано от инфлация, защото тогава такава нямаше. Беше предизборно, защото България навлезе в етап на ултрапопулизъм.

 

Държавата трябва да спре да харчи извънредно. Трябва да се спрат високите разходи и бюджетните дефицити. Доходите в частния сектор ще растат така или иначе. Ако няма някакви ексцесии в енергийната политика, инфлацията ще падне от само себе си. Според мен това е започнало.


За удължаването на стария бюджет съм на страната на служебното правителство. Аз като данъкоплатец не съм разбрал за какво се изхарчиха 9 млрд. от предишното правителство. Прогнозата ми е, че ще имаме нов национален рекорд по изхарчени пари през декември. И тогава ли няма да питаме за какво? Въпрос на време е някой да изпревари световните постижения на Виденов.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени