Николай Василев: Правителството завари държавата като една от най-ниско задлъжнелите в Европа и започна да харчи

Към 8 април разполагаемият държавен резерв остана едва за един ден напред, посочи той

Николай Василев
Николай Василев Източник: Zonanews

В "Денят започва" по БНТ гост бе икономистът и ексминистър Николай Василев по темата "Приемане на еврото , инфлация, доходи".


Относно конфликта между превозвачите и правителството, Василев коментира: "Смятам, че Министерски съвет трябва да води положителен диалог с бизнеса. За тол таксите подкрепям МРРБ. Ние субсидираме разбитите пътища, а не плащат за тях тези, които ги разбиват.

 

През България преминават много хиляди чуждестранни тежки камиони, които разбиват пътищата, а преминават почти безплатно. С тол такси ще съберем стотици милиони от чуждестранните шофьори и така е редно. Призивът ми към превозвачите е да не блокират цялата страна".


"Всякакви тавани на цени водят до изкривяване на цени и дефицити. Нека да си решаваме проблемите с механизми на пазарната икономика. Трябва да има диалог и Министерски съвет да прецени с какви мерки да подкрепи бизнеса, за да вървим напред.

 

България избра да изхарчи милиарди -10% от БВП за подкрепа за ток с това бием всички държави,  взети заедно. Не винаги примера на други държави е меродавен" - предупреждава Василев.


Относно данъчната политика Николай Василев каза: "Незаконно е да се дискриминира родното или неродното производство с различни данъчни ставки. България има една от най-простите данъчни системи и ако я разбием, настъпва пълен хаос.

 

Тези мерки няма да доведат до намаляване на инфлацията.  Правителството трябва през публичния и частния сектор да увеличава МРЗ поне с размера на инфлацията.  Една година е добър период да се планира напред - ако МС реши да я увеличи от 1 януари, аз съм за".

 

"Актуализациите на бюджета са много популистки. Войната няма нищо общо. Хората, които ни управляват просто са такива. Дори в безметежното лято на 2021 г направиха актуализация на бюджета и на всичкото отгоре през декември изхарчиха за 9 работни дни 9 млрд. Защо никой не дава информация по този въпрос" - пита Василев.


Според него единственото правилно решение срещу инфлацията е икономическият растеж. "Думите инвестиции, растеж, бизнес, приватизаия - не са споменавани от десетилетия. С бизнеса и инвестициите никой не се занимава.  Правителството няма програма и визия в тази посока", подчертава Василев.

 

"Подкрепям предложението на ДБ за 100 хил. лева праг на ДДС. Всички останали идеи за диференцирано ДДС, не подкрепям" - заяви той.


Според икономиста е крайно неразумно това, че към 8 април разполагаемият държавен резерв остана за един ден напред: "Правителството завари държавата като една от най-ниско задлъжнелите в Европа и започна да харчи. Финансовите пазари се усетиха". 


На въпроса готови ли сме за единна валута, отговорът на Василев бе: "България закъсня жестоко за еврото, но все още може да го направи. Трябва да използваме момента 1 година след Хърватия и ние да се наредим. Доходите ще нараснат по-бързо и България ще забогатява по-бързо, ако влезем".


Според него хората не искат избори, а някой сериозно да се захване с решаването на кризите.

Още от "Икономика"

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени