Нов завод за авточасти във Враца разкрива 300 работни места

Президентът Румен Радев присъства на откриването

Румен Радев откри завода
Румен Радев откри завода Източник: Прессекретариат на Президента на Република България

Шестият си завод за авточасти в България изгради компанията "Теклас". Инвестицията в завода във Враца е в размер на над 20 млн. лв., а разкритите работни места са 300 с тенденция да се увеличават през следващите години.

 

Президентът Румен Радев, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България, участваха в официалната церемония по откриването. 

 

"Теклас" е специализирана в производството на ĸayчyĸoви и плacтмacoви издeлия зa нaй-гoлeмитe aвтoмoбилocтpoители, включително и на сегменти за електро- и хибридни автомобили. 

 

По време на обиколката на завода и роботизирания склад бяха разгледани авточастите, които се произвеждат там и автоматизираните линии на предприятието. Направена беше демонстрация на робот AGV и иновативни технологии, които се използват по време на производствения процес.

 

Министър Пулев поздрави за стотиците открити нови работни места за жителите на Враца и региона. "Северозападна България има нужда именно от такива инвеститори като вас", каза още Пулев. Той подчерта пред директорите на компанията, че Министерството на иновациите и растежа (МИР) работи активно за насърчаване на инвестициите именно в технологични и иновативни производства.

 

Компанията е получила общо четири сертификата за инвестиция клас А от Българската агенция за инвестииции към МИР (през 2016, 2017, 2019 г. 2021 г.) по Закона за насърчаване на инвестициите за изграждане на заводите в Кърджали, Крумовград и Враца. Общият размер на инвестициите по сертифицираните проекти до момента е около 50 млн. лв. Два от сертификатите са именно за завода във Враца.

 

По първата процедура "Технологична модернизация" по Плана за възстановяване и устойчивост са подадени 50 проектни предложения от област Враца за общо над 27 млн. лв. В момента е отворена втората мярка за "ИКТ решения и киберсигурност", която е с бюджет 30,6 млн. лв.

 

Министър Пулев призова фирмите да кандидатстват по предстоящите мерки по ПВУ.

На събитието във Враца присъстваха още ръководството на компанията, кметове, областни управители и представители на местния бизнес.

Още от "Икономика"

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени