Нов завод за електрически велосипеди отваря 1000 работни места в Пловдив

Инвестицията е съвместна между австрийската Pierer Group и българската "Макском" и е на стойност 60 млн. лева

Електрически велосипеди на Pierer Group
Електрически велосипеди на Pierer Group Източник: Pierer Group

България има шанс да се превърне във водещия производител на електрически велосипеди в Европа. Днес страната ни се приближи една стъпка по-близо до постигането на този статут с подписването на договор за инвестиция в нов завод в Тракия икономическа зона. Плановете предвиждат изграждането на производствена мощност на площ от 131 декара в зоната, откриваща 1000 работни места. Инвестицията е 60 млн. лева. Новият завод е съвместна инициатива на българския производител на велосипеди "Макском" и австрийския производител на мотоциклети Pierer Group.

 

България е един от водещите производители на конвенционални велосипеди в ЕС през 2020 година. Основните производствени мощности са ситуирани около Пловдив. Австрийската Pierer Group е един от водещите производители на двуколесни моторни превозни средства. Компанията съобщи за рекордни приходи от продажби през 2020 година - общо 1,5 млрд. евро  и продадени 326 хил. мотоциклета и електрически велосипеда. Pierer Group е публична и акциите ù са листнати на водещите европейски фондови пазари. От своя страна "Макском" има производствен капацитет от 400 хил. конвенционални колела годишно. Около 95% от производството ѝ е за износ.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени