НСИ потвърди свиването на българската икономика с 1,8% през първото тримесечие

Икономиката на страната се сви най-силно през второто тримесечие на миналата година след въведените строги противоепидемични мерки

Промишлено предприятие
Промишлено предприятие Източник: Zonanews

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България се е свил с 1,8% през първото тримесечие в сравнение със съответното тримесечие на миналата година и се е повишил с 2,5% спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. Тези стойности за българската икономика съвпадат с експресните оценки, отчита Националният статистически институт.

 

Според статистиката спадът в периода от януари до март е за четвърто поред тримесечие, но той е най-слаб от началото на пандемията, което показва, че българското стопанство постепенно се възстановява към нивата отпреди здравната криза. За сравнение, спадът на годишна база през четвъртото тримесечие на 2020 г. беше 3,8%.


Икономиката на страната се сви най-силно през второто тримесечие на миналата година след въведените строги противоепидемични мерки за ограничаване на първата вълна на пандемията. Тогава беше отчетен спад от 10,1% на тримесечна база и 8,6% на годишна база, което беше най-драстичният спад от 1997 г. насам, напомня Investor.


По предварителни данни на НСИ произведеният брутен вътрешен продукт през първото тримесечие на тази година възлиза на 27,054 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 3 912 лв. от стойностния обем на показателя. Преизчислен в евро, БВП е съответно 13,833 млрд., като на човек от населението се падат по 2 хил. евро. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност в периода от януари до март възлиза на 23,128 млрд. лева по текущи цени.

 

През първото тримесечие на годината относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 2,2% и запазва равнището си спрямо същото тримесечие на миналата година. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,6 процентни пункта до 26,5%.

 

В НСИ изчисляват, че относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в най-големия сектор на икономиката - този на услугите, се увеличава до ниво от 71,3% от 70,7% през съответния период на 2020 г.

 

За крайно потребление през първото тримесечие се изразходват 84,1% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 13,9% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени