НСИ: Ръст на БВП на България и в края на 2023 г.

За четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП в номинално изражение достига 51,055 млрд. лева

Национален статистически институт (НСИ)
Национален статистически институт (НСИ) Източник: Zonanews

Българската икономика продължава да се разширява и през четвъртото тримесечие на 2023 г., но ръстът ѝ се забавя. В периода от октомври до декември брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 1,6% на годишна база и с 0,5% спрямо третото тримесечие на миналата година според сезонно изгладените данни по експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ). През третото тримесечие растежът на годишна база беше 1,8%, през второто - 2%, а през първото - 2,4%.

 

На тримесечна база в периода от октомври до декември брутната добавена стойност се увеличава с 0,2%. По елементи на крайното използване причина за регистрирания икономически ръст е увеличението на крайното потребление с 1,1% спрямо предходното трето тримесечие.

 

Според експресните оценки на НСИ за четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП в номинално изражение достига 51,055 млрд. лева. Реализираната добавена стойност е над 44,444 млрд. лева.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени