Обсъждат изграждането на газопровод Израел-Турция като алтернатива за Европа на руските енергийни доставки

Идеята е да се построи подводен тръбопровод от Турция до най-голямото офшорно находище на природен газ в Израел – "Левиатан"

Израелско газово находище
Израелско газово находище Източник: Shutterstock

Зад кулисите се обсъжда изграждането на газопровод Турция-Израел като една от алтернативите за Европа на руските енергийни доставки, но ще са необходими сложни маневри, за да се постигне каквато и да е сделка , посочват правителствени и представители на индустрията на двете страни, съобщава Ройтерс.

 

Идеята, замислена за първи път преди години, е да се построи подводен тръбопровод от Турция до най-голямото офшорно находище на природен газ в Израел – "Левиатан". Газът ще тече към Турция и към южноевропейските съседи, които искат да диверсифицират доставките си на синьо гориво далеч от Русия.

 

През миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган каза, че сътрудничеството в областта на газа е "една от най-важните стъпки, които можем да предприемем заедно за двустранните връзки", и каза пред репортери, че е готов да изпрати висши министри в Израел, за да съживи идеята за газопровода, която се задържа от години.

 

Високопоставен турски служител посочи за Ройтерс, че преговорите са продължили, откакто израелският президент Исак Херцог посети Анкара по-рано този месец и през следващите месеци може да последват "конкретни решения" относно предложения маршрут и участващите организации.

 

Служителите от енергийната индустрия обаче са по-внимателни, казвайки, че ограниченията в производството и геополитиката могат да оставят "мъртъв" този план.

 

Газовото находище "Левиатан" вече снабдява Израел, Йордания и Египет. Неговите собственици - Chevron и израелските фирми NewMed Energy и Ratio Oil - планират да увеличат производството от 12 на 21 милиарда кубически метра годишно.

 

За сравнение, Европейският съюз внесе през 2021 г. 155 милиарда кубически метра руски природен газ, покривайки по този начин близо 40% от своето потребление на газ.

 

Според компанията NewMed Energy голяма част от допълнителния добив на газ ще бъде втечнен и изнесен чрез кораби за Европа или за Далечния изток. Главият изпълнителен директор на NewMed заяви миналия месец, че Турция също може да се превърне в дестинация, но трябва да си "заложи кожата" и да се ангажира с изграждането на газопровода.

 

Запитани за преговори с Турция, партньорите на "Левиатан" отказаха коментар. Израелският министър на енергетиката Карине Елхарар каза пред Ynet News в неделя, че много съображения все още не са обсъдени, включително финансирането.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени