Очакват се масови фалити на малки и средни предприятия до края на март

За съжаление не идват по-добри новини - политическата криза е в разгара си и се развихря, каза Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес

Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес
Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес Източник: Bloomberg

Идват тежки времена за малкия и средния бизнес. Затяга се примката около бизнеси, които са били на ръба на оцеляването. Това каза Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По думите на Негулова 15% от малките и средни предприятия, членове на сдружението, имат готовност за подаване на декларации за спиране на работа, като до края на март ще стане ясно точно каква част са фалиралите компании.

 

"Доста колеги бяха спрели работа за няколко месеца", за да се ориентират как да направят преструктуриране на своите разходи и на цените на продуктите и услугите си след драстичното покачване на енергоносителите, каза тя. "За съжаление не идват по-добри новини - политическата криза е в разгара си и се развихря".

 

Нужна е пълна мобилизация, както на малкия и средния бизнес, така и на всички ресурси, с които разполага държавата, за да бъде подкрепен бизнесът политически, защото "мантрата по време на избори, че малкият бизнес е гръбнакът на икономиката ще се усети" много ясно, когато компании масово започнат да фалират, особено в селските региони, където той е основния работодател и данъкоплатец.

 

"Малкият и средния бизнес в малките населени места е този, който крепи социалния мир като държи вересиите", обясни председателката на Националното сдружение на малкия и среден бизнес.

 

Относно грижата за малките и средни предприятия (МСП) събеседничката каза, че една от стъпките е създаването на новото министерство за иновациите и растежа, "но колегите все още се занимават с битови въпроси". По думите й новите програми още не са готови, Планът за възстановяване и устойчивост "все още е във фаза обществено обсъждане".

 

"По старите програми има няколко покани" за кандидатстване за финансиране, които вероятно боравят с "остатъчни ресурси", добави тя. 

 

"Основният инструмент - Българската банка за развитие - реално е институция, която е хиперцентрализирана. Няма клонова мрежа в страната. Трябва да се търсят подходи да се преодолее един системен дефицит - липсата на национална мрежа за бизнес подкрепа по места".

 

Това е проблем, който Европейската комисия поставя вече 5-6 години, подчерта Негулова. "Ако този проблем не се реши сега, в началото на програмния период, защото представете си една пирамида - на върха на която се появиха и нови институции, а в основата й стоят 360-400 хиляди малки и микро предприятия, а помежду им няма никой". "Има една много далечна връзка между това, което се случва на терен и експертизата и политиките, които се взимат на централно ниво".  

 

По програмата за оборотен капитал до 10 000 лева и останалите програми за подпомагане са се възползвали около 10-12% от малките и средни предприятия, сочат данните на Националното сдружение на малките и средни предприятия. 

 

По повод разработената програма на Министерството на иновациите и растежа и Българската банка за развитие в подкрепа на българските компании събеседничката каза, че е нужна добре обмислена и широка информационна кампания, защото много хора нямат достъп до информация.

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени