Окончателно: България ще си сътрудничи със САЩ за АЕЦ "Козлодуй" и новите реактори!

Против бяха БСП и "Възраждане"

Пленарна зала на НС
Пленарна зала на НС Източник: Zonanews

Парламентът ратифицира споразумението със САЩ за АЕЦ "Козлодуй", което дава зелена светлина за изграждането на 7 и 8 блок. Документът между правителствата на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и Ядрената програма за граждански цели на Република България беше подкрепен със 161 гласа "за". Против бяха БСП и "Възраждане".

 

Основната цел на споразумението е създаване на рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнението на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ "Козлодуй" (блок 7 на АЕЦ "Козлодуй") и на ядрената програма за граждански цели в Република България въз основа на принципа на взаимната изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете страни.

 

Със споразумението двете страни изразяват желанието си за сътрудничество в редица дейности, като:

- консултации и обмен на експертен и технически принос за постигане на напредък в цялостното разработване на ядрената програмата на страната ни;

- участие на субекти от трети държави (при спазване на приложимите национални закони на страните) при проектирането;

- изграждането и пускането в експлоатация на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй";

- идентифициране на потенциално финансиране и на икономически структури, които ще подкрепят финансирането на реализацията на ядрения проект;

- насърчаване на ядрената енергия за граждански цели в рамките на Европейския съюз;

- проучване на разработването и внедряването на иновативни ядрени технологии, включително усъвършенствани реактори и технологии за управление на радиоактивни отпадъци, и др.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени