Окончателно: Чехия приключва с руския петрол догодина

Чешките атомни електроцентрали се отказват от руското ядрено гориво

Руски нефт, руски петрол
Руски нефт, руски петрол Източник: Flickr

През 2022 г. Чехия спря доставките на руски газ, а през пролетта на 2025 г. ще се отърве от зависимостта си от доставките на петрол от Руската федерация. Това обяви министър-председателят на републиката Петър Фиала на годишната среща на посланиците на страната и ръководителите на чуждестранни дипломатически мисии в Прага, посочва информационна агенция ČTK.

 

"През 2022 г. се отървахме от зависимостта си от руския газ, а през пролетта на следващата година ще постигнем същата независимост от (руския) петрол", каза премиерът. Той припомни, че това ще стане след разширяване на капацитета на трансалпийския нефтопровод TAL.

 

Ръководителят на правителството отбеляза също, че чешките атомни електроцентрали се отказват от руското ядрено гориво и преминават към закупуването му от западни производители.

 

Една от основните задачи на чешката дипломация, според Фиала, е да подпомага развитието на политическите, хуманитарните, търговско-икономическите отношения на републиката с държави, които спазват международното право.

Още от "Икономика"

"Газпром" ще губи $6,5 млрд. годишно след спирането на транзитните доставки през Украйна

През последните години на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 млрд. куб.м. годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

Японската корпорация Тошиба ще съдейства на България за максимално бързо възстановяване работата на ПАВЕЦ "Чаира"

Сътрудничеството между български и японски компании за постигане на енергийна трансформация в нашата страна бе една от централните теми

Прочетете повече прочетете повече

50 години АЕЦ "Козлодуй": Най-голямото постижение за това време е производството на повече от 708 млн. мегаватчаса елене

Уважение и благодарност за личния принос заслужават всички работили през годините и работещи в АЕЦ "Козлодуй, заяви изпълнителният директор Иван Андреев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени