Орбан заговори за намаляване на енергийната зависимост от Русия в ядрената сфера

Унгарското правителство възнамерява в бъдеще да смени руското с френско ядрено гориво в АЕЦ "Пакш"

Унгарската ядрена централа "Пакш"
Унгарската ядрена централа "Пакш" Източник: Index.hu

Унгарското правителство възнамерява в бъдеще да смени руското с френско ядрено гориво в АЕЦ "Пакш", за да намали енергийната си зависимост от Русия.

 

Както съобщава онлайн изданието Телекс, това заяви премиерът Виктор Орбан, говорейки на среща с участници в Унгарския граждански форум.

 

Събитието, което се проведе в събота в курортния град Кьотце близо до езерото Балатон, беше закрито, но Телекс научи за съдържанието на речта на премиера от свои източници.

 

Според онлайн изданието, когато е изброил целите на правителството за следващите години, Орбан отбелязва по-специално, че те включват постигане на "енергийна самодостатъчност, което ще включва експлоатация на атомната електроцентрала "Пакш" с френско гориво вместо с руско".

 

Франция, която има най-много ядрени реактори в Европа, произвежда собствено гориво за тях, внасяйки уран от Австралия, Нигер, Казахстан и Узбекистан.

 

Източник: БГНЕС

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени