Осемкратно намаляване на трансферите на емигрантски пари

Статистиката на БНБ обхваща само трансферите през търговските банки, но не и тези през фирмите за платежни услуги, както и носените на ръка

Заплати
Заплати Източник: Zonanews

С осем пъти по-малко са парите, които българите, работещи зад граница са изпратили за харчене у нас тази година в сравнение с миналата. По данни на БНБ през първите два месеца на 2021 г., емигрантските трансфери са едва 24,8 млн. евро. За сравнение за същия период на миналата година преди коронавирусната истерия и карантините беше 8-кратно по-висока -  198,2 млн. евро. Спадът е очакван - много наши сънародници бяха принудени да се приберат в родината, след като загубиха работата си заради ограничителните ковид-мерки за много бизнеси. На други доходите намаляха и спряха да пращат пари в родината.

 

Низходящата тенденция започна да се проявява още през пролетта на 2020 г. и оттогава паричният емигрантски поток постоянно пресъхва. Общо за 2020 г. българските емигранти зад граница са изпратили 358,9 млн. евро. Това е над три пъти по-малко от предкризната 2019 г., когато БНБ отчете рекордните 1,2 млрд. евро емигрантски пари - повече от преките инвестиции на бизнеса на стойност 630 млн. евро за годината. 

 

Трябва да се има предвид обаче, че статистиката на БНБ обхваща само трансферите през търговските банки, но не и тези през фирмите за платежни услуги, както и носените на ръка. Със сигурност обаче и при тях има силно намаление в пандемията. До миналата година 80% от емигрантите инвестиции у нас идваха от страните от ЕС. За последните 10 години (2011 до 2020 г.) общо те наброяват 8.85 млрд. евро Само в трите години от 2017 до 2019 г. сумите надхвърлиха 1 млрд. евро годишно - съответно 1.14 млрд. евро, 1.186 млрд. евро и 1.219 млрд. евро.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени