Още половин милиард лева нов дълг под формата на държавни ценни книжа

Поетият от началото на годината държавен дълг достигна 3,3 млрд. лева

БНБ
БНБ Източник: Zonanews
Още половин милиард лева нов дълг под формата на държавни ценни книжа се очаква да бъде изтеглен идния понеделник. От обявения аукцион на сайта на БНБ става ясно, че този път финансовото министерство предлага книжа със срочност 7 години и половина, пише БНР.
 
Досега финансовото министерство предлагаше 5-годишни или 3,5-годишни книжа при нулева лихва и книжа за 10,5 г. при лихва 0,1%. Сега предложените книжа са за 7,5 г. и лихвата е 0,25 на сто.
 
От началото на ноември се предлагаха книжа с по-дълга срочно, но при тях доходността започна да расте. Затова от МФ започнаха да предлагат емисии с различна срочност, като при аукциона вчера 3,5-годишните книжа достигна 0,13 на сто.
 
Досега страната ни е поела дълг от 3,3 млрд. тази година при лимит от 4,5 млрд. Емисиите са единствено на вътрешния пазар, въпреки че няма законови ограничения да се излезе на външните пазари. 

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени