От евтин труд към индустриални услуги: С какво Азия привлича инвеститорите

Това обясняват ръководители за азиатския макрорегион на гиганта в дяловото инвестиране KKR

Инвеститори в Азия
Инвеститори в Азия Източник: EPA

Конкурентното предимство на Азия някога беше евтината работна ръка. Сега, независимо дали става въпрос за Китай, Индия или Япония, предимствата на региона идват от индустриалните услуги, обясняват пред CNBC ръководители за азиатския макрорегион на гиганта в дяловото инвестиране KKR, който към 30 юни управлява активи на стойност 519 млрд. долара.

 

Това включва логистика, управление на отпадъци и центрове за данни. "Смятаме, че в тази история има както вътрешно търсене, така и външен компонент", посочва Хенри Х. Маквей, главен инвестиционен директор на KKR Balance Sheet, след като пътува до Сингапур, Китай и Япония със своя колега Франсис Лим, управляващ директор и ръководител на отдела за разпределение на активите в Азия.

 

Двамата изготвят доклад, в който се казва: "Смятаме, че търсенето на инфраструктура и логистика може да се ускори още по-значително на ключови пазари като Индия, Китай, Индонезия, Филипините, Виетнам и дори Япония".

 

Около 20% от баланса на KKR е разпределен в Азия - регион, който претърпява дългосрочна промяна, изискваща повече фиксирани инвестиции. Въпреки че компанията не разпределя средствата по държави, някои от най-големите ѝ обявени сделки през последните две години са в Япония. Това включва придобиване на управител на недвижими имоти, подкрепен от Mitsubishi, на стойност 2 млрд. долара през пролетта на 2022 г.

 

Япония

"В Япония има две мегатеми, като едната от тях е автоматизацията и индустриализацията. В Япония тече цикъл на капиталовложения, какъвто не сме виждали от известно време", казва Маквей пред медията и посочва в подкрепа на това твърдение речта на японския министър-председател Фумио Кишида в Ню Йорк миналия месец, в която той отбелязва, че вътрешните инвестиции ще счупят рекордите с над 100 трилиона йени (673,58 млрд. долара) през тази година.

 

"Ако това създаде производителност, ще им позволи да стимулират увеличение на заплатите. Това е нещо, което не сме имали от известно време", казва още Маквей, който очаква Япония да започне да излиза от дефлацията.

 

Другата голяма тенденция в Япония е корпоративната реформа, която повишава възвръщаемостта на акционерите. След десетилетия на слаб растеж страната се превръща в гореща точка за международните инвеститори тази година, на фона на несигурността около Китай. През април например американският милиардер Уорън Бъфет посещава Япония, за да обяви допълнителни инвестиции в големи местни компании.

 

През март KKR съобщава, че е завършила придобиването на Hitachi Transport System, логистична компания, предназначена предимно за вериги за доставки, която сега е преименувана на Logisteed. Освен това инвестиционната компания прави първата си инвестиция в хотели в Япония, като придобива Hyatt Regency Tokyo в рамките на сделка с Gaw Capital Partners.

 

"Вярваме, че Япония остава страна, в която трябва да присъстваме сериозно", казват от KKR, като добавят, че "страната е страхотна история, която не се търгува на пълната си цена".

 

Индия

Макар че Маквей и Лим не посещават Индия по време на последното си пътуване, в своя доклад те твърдят, че срещите им с корпоративни ръководители са потвърдили положителния инвестиционен сценарий и за тази азиатска икономика.

 

В него се посочва, че публичните капиталови разходи в страната са нараснали с 200% за четири години, като износът също расте.

 

"Най-накрая там се инвестира в инфраструктура и това води до, първо, по-голяма производителност, и второ, помага за инфлацията и за икономическия растеж", казва Маквей и отбелязва, че на развиващите се пазари възможностите да се извлече полза от тенденциите на нарастване на БВП на глава от населението често са по-достъпни на частните, а не на капиталовите пазари.

 

Затова и в сряда KKR обявява, че открива нов офис в Гуруграм и очаква 150 нови служители до началото на 2024 г. Това ще разшири дейността на компанията в Северна Индия, където вече има офис в Мумбай. Другите офиси на KKR в Азиатско-тихоокеанския регион са ситуирани в локации като Пекин, Хонконг, Сеул, Шанхай, Сингапур, Сидни и Токио.

 

Китай

"Като цяло растежът в страната изглежда достига дъното си", казват двамата експерти. KKR поддържа прогнозата си за 4,5% реален растеж на БВП на Китай през следващата година, заедно с 1,9% инфлация.

През юли компанията съобщава, че е инвестирала около 6 млрд. долара там, а един от основните изводи на Маквей от последното му пътуване до Китай са свързани с по-доброто разбиране за начина, по който се променя местната икономика на фона на колапса на сектора на недвижимите имоти.

 

"Налице е преход, който може би не се оценява напълно", казва той и изтъква, че дигиталната икономика и стремежът към декарбонизация на Китай днес може да представляват само 20% от БВП на страната, но те придобиват все по-голямо значение. Като редовен посетител на Азия от 1995 г. насам, с повече от три десетилетия във финансовата индустрия Маквей посочва в заключение, че най-големите промени през това време са не само глобалната интеграция и по-голямата роля на паричната политика, но и засилената глобална конкуренция.

 

"Навсякъде, където отида, има някакъв политически дневен ред, с който трябва да се съобразяваме. Но това не ни спира да инвестираме", посочва той. "Възможностите в бъдещите тенденции като автоматизацията обаче изискват време, за да се проявят. Това е еволюция, а не революция".

 

Източик: Profit.bg

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени