От МИ се опитват да замажат чутовния гаф на Кирил Петков

Така се смята и се говори по хардвардск, коментира Евгений Михайлов

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: МИ

Замазват гафа на Кирил Петков, който се похвали, че предотвратил 850 кредита от ББР средно по 50 млн.лв Уточнение по повод информацията, изнесена от министъра на икономиката Кирил Петков в предаването "Политически НЕкоректно" на Българското национално радио, изпратиха от Министерство на икономиката.

 

Писмото пристига до медиите денонощие, след като Кирил Петков се похвали, че е успял да предотврати 850 кредита средно по 50 млн. лв., които е можела да отпусне ББР. Журналистката на БНР не реагира на абсурдното число, изречено от министъра. Невероятната сума обаче не остана незабелязана.

 

"Уточняваме, че в резултат на въведената мярка са спрени заеми с общ размер 850 милиона лева. Средният размер на кредитите, за който са кандидатствали фирмите е бил около 50 милиона лева всеки от тях. Към днешна дата, лимитът на средствата, отпускани за малки и средни предприятия от ББР не може да надвишава 5 милиона лева. Ограничението беше въведено през юли 2021 година", гласи уточнението на икономическото министерство.

 

По повод гафа на икономическия министър лидерът на АБВ Румен Петков написа: "Кирил Петков надмина себе си. Обяви, че атаката срещу него се дължи на това, че е спрял процес на даване на 850 кредита по около 50 млн. средно. Това са 42 млрд. (надявам се е ясно, че няма банка с такива пари). Петков живее от лъжата и за лъжата, и то с удивителна неграмотност. Също така сподели, че не си е започнал политическия проект, защото бил служебен министър и трябвало да бъде безпартиен. Такова изискване нито има, нито някой е поставял (Янаки Стоилов е ясен пример). Лъжа + неграмотност + некомпетентност. Трябва да се види от всички ни. Особено от един от нас".

 

 

Евгений Михайлов написа във фейсбук профила си следния коментар по повод изцепката на Киро "Язовиро":
"Всички новинарски емисии на националните медии вчера съобщиха "сензационното разкритие", което Кирил Петков, министър на икономиката направи в интервюто си по БНР в "Неделя 150":

"Разкритията в ББР не са най-големият проблем, а реалното спиране на 850 заема, които са били в процедура на одобрение и са били на финалната права да бъдат дадени, подчерта Кирил Петков в предаването "Политически НЕкоректно". По думите му средният размер на тези заеми е бил над 50 милиона."
Съобщиха гръмовната "новина" без дори да я проверят с калкулатора на мобилните си телефони!
Само приятелите във фейса ли си направиха труда да сметнат, че 850 х 50 000 000 = 42 500 000 000 (четиридесет и два милиарда и петстотин милиона лева)?
Проверете сметката!
С 42 милиарда и половина ли разполага за кредити ББР? Та това е 1/3 от БВП на България!!!
Но всичко се приема на вяра, след като го казва новият народен любимец, Кирил Петков.
То гражданството му президентът не провери, та сметките и приказките му ли някой ще проверява!
Така се смята и се говори по хардвардски!
А ние тук ядем доматите с колците, нали?
Е, не!".

 

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени