Отърваваме се от руските реактори - Украйна иска да ги купи за Хмелницката АЕЦ

"Енергоатом" възнамерява да построи още два реактора в Хмелницки на базата на американския реактор AP-1000

Хмелницката атомна централа
Хмелницката атомна централа Източник: Пресслужба на ХАЕЦ

Украйна се надява през юни да подпише споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на огромната си окупирана от Русия централа с шест реактора в Запорожие, е заявил пред Reuters ръководителят на ядрената компания "Енергоатом".

Новите реактори ще бъдат построени в атомната електроцентрала "Хмелницки" в Западна Украйна и ще бъдат снабдени с оборудване по руски образец, което Киев иска да внесе от България, е заявил в интервю Петро Котин.

Русия получи контрол над Запорожската централа, най-голямата ядрена централа в Европа, след като започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте ядрени реактора на Запорожката централа в момента са спрени.

"Преговорите между правителството на Украйна и България продължават... и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на договори с България за закупуване на това оборудване", е посочил Котин в интервюто, проведено късно в четвъртък (21 март).

"Поставих (задачата) пред нашата строителна организация и Хмелницката централа да бъде готова за инсталиране до юни", е уточнил той, визирайки първия от двата реактора, който ще бъде готов за инсталиране веднага.

Той е категоричен, че ако той бъде доставен навреме и в пълен обем, "Енергоатом" ще има готовност да започне пусково-наладъчните работи по новия реактор след две до три години - период, който е необходим и за производството на турбината за блока. "Енергоатом" води предварителни разговори с General Electric за изграждане на турбината, е допълнил той.

Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно, но Котин не е посочил конкретни срокове. Той е заявил, че България предварително е определила цената на двата реактора на 600 млн. долара (1, 095 милиарда лева), но че София е склонна да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да бъде закупено само от Русия.

"Има постоянно желание от българска страна да постигне по-големи ползи за себе си от тези 600 млн. долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени изказват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 млн. долара", е посочил Котин.

Той е посочил, че "Енергоатом" възнамерява да построи още два реактора в Хмелницки на базата на американския реактор AP-1000 и че компанията ще започне да излива бетон за двата нови блока в началото на април.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени