Отказът от EastMed ще усили "Газпром" в България

Нов обрат в голямата газова игра в Източното Средиземноморие. Залогът върху втечнения газ обещава бърза възвръщаемост и засилва съмненията дали си струва да се прокарва тръба от Кипър до Гърция

Отказът от EastMed ще усили Газпром в България
Отказът от EastMed ще усили Газпром в България Източник: Stmegi

На 21 февруари Израел и Египет се договориха за строителството на газопровод, който ще съединява голямото израелско морско находище "Левиатан" с два египетски завода за производство на втечнен природен газ на брега на Средиземно море, съобщава БГНЕС.  Този проект цели преди всичко да увеличи износа на газ за европейския пазар. Осъществяването му ще доведе до ръст на доставките на втечнен газ в Европейския съюз, което не е в интерес на руските компании "Газпром" и "Новатек".

 

От друга страна, този проект засилва съмненията относно целесъобразността от изграждане на потенциален конкурент на "Газпром" в Южна Европа – подводния газопровод EastMed за доставка на газ от Източното Средиземноморие – от израелските находища "Левиатан" и "Тамар" и кипърското "Афродита", през Кипър до Гърция и след това до Италия. ЕС възнамерява до края на 2021 г. или през 2022 г. да вземе окончателно решение относно целесъобразността за многомилиардна финансова подкрепа за изграждането на новия елемент от Южния газов коридор, за да получава газ, заобикаляйки Русия. Строителството на EastMed ще отслаби още повече позициите на "Газпром" на гръцкия, българския и италианския пазари, където конкуренцията вече се засили след началото на търговските доставки на азербайджански газ по Трансадриатическия газопровод (ТАР) през 2021 г. По този начин проектът за нов газопровод, за който все още не са публикувани подробности, може да доведе до осезаемо раздвижване на европейския газов пазар. При всички случаи му предстои да изиграе важна роля при формирането на новия център на газовата промишленост близо до югоизточната граница на Евросъюза.

Източно-средиземноморският газов форум получи първия проект

За решаването на тази задача през 2019 г. беше създаден Източно-средиземноморският газов форум (EMGF), събрал различни участници като Израел, Египет, Йордания, Палестинската автономия, Кипър, Гърция и Италия. През 2020 г. всички те потвърдиха своята решимост да обединят или поне да координират усилията си при разработването на газовите ресурси в региона.
На 1 март 2021 г. тази организация ще започне официално да действа. И новият израелско-египетски тръбопровод ще стане всъщност първия проект, реализиран под нейната егида.

Означава ли този проект, че Израел е охладнял към идеята EastMed?

Засега не, смята Щефан Волфрум – научен сътрудник в берлинската Фондация за наука и политика. Това е водещата германска научна институция, която консултира по външнополитически теми както правителството и парламента на Германия, така и ЕС. Според експерта, израелските политически кръгове продължават да разчитат на възможността да получат пряк достъп до европейския газов пазар.
"Но Израел не иска да чака още 5-10 години, докато бъде осъществен гигантският проект EastMed, тъй като става въпрос за най-дългия подводен газопровод в света", отбеляза Шефан Волфрум пред "Дойче Веле". Затова страната реши да се възползва от друга възможност за много по-кратки срокове да изгради газопровод до Египет и колкото е възможно по-бързо да започне да реализира от износа печалба, необходима за по-нататъшно развитие на добива на газ.

Египет се стреми да запълни мощностите на своите терминали за втечнен газ

Израел вече има споразумение за износ на газ за Египет и неговото изпълнение дори изисква разширяване на капацитета на вече действащия газопровод, свързващ по море израелския град Ашкелон с египетската газопроводна мрежа в северната част на Синайския полуостров. Новият газопровод от своя страна ще снабдява два египетски терминала за втечнен газ близо до Порт Саид, чийто капацитет продължава да бъде недостатъчно използван. Именно те ще трябва да втечняват газ от "Левиатан" и след това да го изнасят за Европейския съюз, въпреки че близостта на Суецкия канал ще позволи бързото му пренасочване и към азиатските пазари. Колкото по-скоро започне да работи тази взаимноизгодна схема за израелско-египетско сътрудничество, толкова повече ще нараснат съмненията относно целесъобразността на газопровода EastMed, надява се Щефан Волфрум, който е убеден противник на този проект.

 

Геополитическите аргументи срещу газопровода EastMed

 

Според експерта, от стратегически интерес за ЕС е не толкова да съдейства за изграждането на още един тръбопровод в ЕС, колкото за укрепването на стабилността в такъв сложен регион близо до границите му, какъвто е Близкият Изток. В такъв случай развитието на взаимноизгодно регионално сътрудничество в газовия сектор би могло да играе една от ключовите роли.
Подобно е мнението и на политолога Тарек Бакони от аналитичния център на Европейския съвет по международни отношения (ECRF).
Германският вестник "Ди Велт" в статията си "EastMed – новият проблемен газопровод в Европа" цитира цитира думите му, че съвместните газови проекти по източното крайбрежие на Средиземно море в идеалния случай биха могли да помогнат за разрешаването на споровете за морските граници между Израел и Ливан, да съдействат за нарастването на благосъстоянието на палестинските територии, да стимулират вътрешнополитическите реформи в Египет и да помогнат за сближаването между Кипър и Турция. Съвсем наскоро към тези външнополитически и геостратегически аргументи срещу EastMed се добавиха и екологични съображения: ЕС си постави амбициозна цел до 2050 г. да постигне неутралност на климата и прие амбициозна програма за опазване на климата „Зелена сделка“, която включва постепенно премахване на изкопаемите горива. На този фон многомилиардната подкрепа за газопровод, който ще влезе реално в експлоатация около 2030 г., ще изглежда доста непоследователна, дори ако газът се смята за по-екологично гориво от въглищата и нефта.

Последствията от израелско египетския проект за "Газпром"и "Новатек"

Отказ от EastMed би бил изгоден за "Газпром", доколкото в дългосрочен план би го избавил от излишна конкуренция на тясно свързаните в момента помежду си гръцки и български пазари, както и на италианския пазар. В същото време съобщението за нов израелско-египетски газопровод е неприятна, макар и не особено обезпокоителна новина за "Газпром" и руския износител на втечнен природен газ "Новатек". В крайна сметка този проект означава, че на основния пазар за износ на тези две компании – европейски, ще се появят допълнителни обеми газ и то много по-рано отколкото теоретично би бил завършен EastMed. Щефан Волфрум не се съмнява: "През следващите години ЕС ще разполага с повече втечнен газ от Източното Средиземноморие". Той не изключва вероятността Кипър също да иска да използва египетските терминали за втечнен газ. 

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени