Отмяната на диверсификацията на ядрено гориво цели да продължим да зависим от руското, коментира бившият енергиен министър Николов

България следва да диверсифицира ядреното си гориво поне на 50% от 2024 г., добави той

Министърът на енергетиката Александър Николов
Министърът на енергетиката Александър Николов Източник: Скрийншот видео кадър

"Целта на решението да се отмени диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" е България да продължи да бъде зависима от руското." Това каза по bTV бившият енергиен министър Александър Николов.

 

"Двата блока на АЕЦ "Козлодуй" и зависят изцяло на 100% от руското ядрено гориво. Проектът, който започна 2019 г., е труд на различни екипи, различни хора, на Агенция по ядрено регулиране и т.н. Той включва две възможности. Не може да се говори, че има  много американски и европейски компании, които доставят в експлоатация ядрено гориво", добави той.

 

Едната от тези компании е "Уестингхаус" и оперативният екип е бил на среща в АЕЦ "Козлодуй", обясни Николов.

 

България следва да диверсифицира ядреното си гориво поне на 50% от 2024 г. Целта това да се отмени е България да продължи да бъде зависима от руско ядрено гориво, нищо повече. Имаше среща в Козлодуй. Аз съм присъствал на тази среща и на срещата беше оперативният екип на "Уестингхаус". В процедурата трябваше да се запази екип, който да гарантира диверсификацията на България и да гарантира независимостта, каза той.

 

Според него на някого пречи, че българската енергетика може да е независима. "Има изрична клауза, която споменава, че без лицензиране от страна на Агенцията за ядрено регулиране и спазване на всички мерки за сигурност България не може да има каквито и да е задължения. Не може да има каквато и да е доставка на ядрено гориво. На някой пречи това, че българската енергетика може да е независима и може да не зависи от един конкретен доставчик", коментира бившият министър на енергетиката.

 

Той обясни, че работата по диверсификацията върви отдавна. "Трябваше Агенция за ядрено регулиране и АЕЦ "Козлодуй" да продължат работата си, която тече вече повече от 3 години. Това, което се опитвам да кажа, е нещо много просто - човек с мандат от 2 месеца си позволява да вземе решение, което ще има 5 години ефект напред във времето. Дали това е нормално? Ако трябва да се измерва в пари - е страшно", добави Николов.

Още от "Икономика"

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Делян Добрев: Някои хора по върховете на държавата се готвят да саботират изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

Ронят крокодилски сълзи и сипят заклинания във фб за Навални (светла му памет), а в същото време финансираха режима-убиец на същия този Путин с милиарди долари

Прочетете повече прочетете повече

Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата

Започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени