Отстранен шеф от ВМЗ-Сопот: Мотивите на Нинова за уволнението ми нямат общо с действителността

Състоянието на ВМЗ-Сопот в момента е най-доброто от последните 20 години

Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ-Сопот)
Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ-Сопот) Източник: Zonanews

Мотивите, които съобщи Корнелия Нинова за уволнението ми, нямат нищо общо с действителността. Това каза по bTV отстраненият шеф на борда на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов. Той допълни, че е избран с конкурс, стартирал по времето на Кирил Петков и има мандат до април 2026 г.

 

"Ноември месец, когато постъпихме, заводът трудно събираше пари за заплати, тъй като последните години са били тежки за бизнеса. И със сериозната работа от този съвет успяхме само до 15 декември да подпишем договори за 102 милиона лева в доста тежка тогава ситуация. Търсенето не беше толкова силно", съобщи Стоянов.

 

Той допълни, че в този бизнес минава известно време между подписване на договорите и това парите да влязат в предприятието. "Тоест от една страна имаше светлина в тунела, тъй като имахме договори, предприятието беше натоварено, работеше. От друга страна все още нямаше пари", обясни Никола Стоянов.

 

По думите му състоянието на ВМЗ-Сопот в момента е най-доброто от последните 20 години. Задълженията сме ги намалили с 35 милиона поне. Погасихме заем към ДКК, който е към ББР, точно обратното на това, което твърди Нинова, каза Никола Стоянов.

 

"Загубата от 1,64 е единственото точно число във всички коментари на Корнелия Нинова. Причината е, че това е счетоводна загуба, тъй като авансите не се осчетоводяват. За това време са влезли към 150-200 млн. в завода, но те са осчетоводени като аванси и счетоводно те не се осчетоводяват като печалба. Минава горе-долу около 6 месеца от поръчка до износ на изделията, така че да си получим парите и тогава да се осчетоводи договорът и затова, въпреки добрите резултати, финансово и счетоводно, те идват малко по-късно", каза още Стоянов.

 

Той допълни, че предприятието е в цветущо финансово състояние, има и програма за модернизация.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени