Пандемията е направила свръхбогатите още по-богати

В тазгодишния списък на милиардерите на "Форбс" влизат 2755 души с общо богатство от 13,1 трилиона долара в сравнение с 8 трилиона долара през 2020 г.

Годишен списък на милиардерите на "Форбс"
Годишен списък на милиардерите на "Форбс" Източник: Forbes

Делът в световното богатство, притежаван от милиардери, се е увеличил рекордно по време на пандемията, предаде Ройтерс, като се позова на разпространено днес проучване.

 

Според Доклада за неравенството по света, изготвен от експерти в сферата на социалните науки, през 2021 г. милиардерите владеят 3,5 процента от глобалното богатство на домакинствата спрямо малко над 2 процента преди началото на пандемията през 2020 г.

 

Ковид кризата е задълбочила неравенството между свръхбогатите и останалата част от населението, посочва водещият изследването Люка Шансел и допълва, че богатите страни са използвали сериозни финансови лостове, за да не допуснат рязко нарастване на бедността, но това не важи за по-бедните.

 

Докладът сочи, че 520 000 души, или 0,01 на сто от най-богатите хора по света, са увеличили дела си до 11 процента от световното богатство срещу 10 процента преди година. Влизащите в тази категория домакинства притежават авоари над 16,7 милиона евро.

 

Според годишния списък на милиардерите на "Форбс" тази година в него влизат 2755 души с общо богатство от 13,1 трилиона долара в сравнение със "само" 8 трилиона долара през миналата година.

Още от "Икономика"

Промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

Учредени или установени в страната хибридни образувания, които не са данъчно задължени лица по смисъла на Закона за корпоративното подоходно облагане, да бъдат приравнени на данъчно задължени лица

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени