Панелните апартаменти поскъпнали с до 20 000 лева от началото на пандемията

Цените на жили­щата вече са с над 15% по-високи от 2008 годи­на, когато беше пикът на стойностите им

Панелен блок
Панелен блок Източник: Zonanews

Двустайни жилища в панелни блокове в столицата са поскъпнали с 20 000 лева от началото на пандемията досега, пише в."Телеграф". Това показва проверка в сайтовете за продажби на недвижими имоти. Ръстът на цените в столицата е от 8 до 20% в зависимост от района и това дали има достатъчно строителство и предлагане на имоти там, коментира Тихомир Тошев от "Кредит център".

 

Той посочи, че има райони, където поскъпването е с повече от 10 000 евро, но това е заради намаленото предлагане. Тошев заяви още, че в тези райони цената на имотите на зелено дори надхвърля 1000 евро, което преди пандемията беше основно за готови жилища.

 

Най-предпочитани са готови имоти в центъра и южните квартали, коментира Диляна Христова, генерален мениджър в българска строително-инвестиционна компания. По данни на посреднически агенции в тези квартали жилище с площ от 55 кв. м се търгува на цени между 100 000 евро и 120 000 евро. За сравнение, в жк "Люлин" например на тази цена може да се купи тристаен апартамент в нова сграда и отлично състояние.

 

Интересът на потребителите да закупуват жилища не намалява заради ниските лихви по ипотечните кредити и по депозитите. Над определена сума вече банките предлагат отрицателни лихви за вложените пари, което преди важеше само за юридически лица, но сега се прилага и за физически.

 

Това сти­мулира пазара на недви­жими имоти, защото по този начин хората могат да не плащат на банката, понеже си съхраняват парите там и предпочи­тат да закупят жилище. Вследствие на тези фактори цените на жили­щата вече са с над 15% по-високи от 2008 годи­на, когато беше пикът на стойностите им.

 

Въпреки високите цени жилищата остават тър­сена инвестиция на фона на отрицателните лихви по депозитите. По данни на Национално сдруже­ние за недвижими имоти ръстът на сделките е най-голям в Пловдив - с 34 на сто, следва София - с 26%, Плевен - 20%, и в Бургас-12%. Разрешенията за жилищно строителство, издадени през второто тримесечие на миналата година, скочиха с 28,1% на годишна база до 1745.

 

Това е най-големият брой издадени разрешителни за жилищно строител­ство за последните 5 години. Въпреки че броят на разрешенията за административни и офис сгради са намалели с 16,1%, тяхната застрое­на площ се е увеличила със 144,9% на годишна база. 

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени