Парламентарна комисия ще проверява дерогацията, от която се ползваше "Лукойл"

Комисията има петима членове от ГЕРБ, четирима от "Продължаваме промяната", по трима от ДПС и "Възраждане" и по един от БСП и "Има такъв народ"

Централата на Лукойл в София
Централата на Лукойл в София Източник: Zonanews

Парламентът създаде временна комисия, свързана с дерогацията (изключението, бел. ред.) за внос на руски суров петрол, ползвана от компанията "Лукойл".

 

Комисията има петима членове от ГЕРБ, четирима от "Продължаваме промяната", по трима от ДПС и "Възраждане" и по един от БСП и "Има такъв народ", но председател не можа да бъде избран.


Дерогацията, издействана от коалиционното правителство с премиер Кирил Петков през пролетта на 2022 г., първоначално трябваше да важи до края на 2024 г., но беше отменена в началото на март.


Временната комисия ще установява икономическия ефект за България от дерогацията, от която "Лукойл" се ползваше, както и неизпълнение на задължение на министъра на икономиката и индустрията за влизането в сила на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт и последиците от това неизпълнението.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени