Парламентът махна монопола на "Лукойл" върху складовете за петрол

Промените бяха гласувани анблок със 117 гласа "за", "против" – двама и 48 – "въздържал се"

Лукойл
Лукойл Източник: Zonanews

Парламентът окончателно отмени клаузата, даваща на бургаската рафинерия "Лукойл" 100% монопол при съхранението на нефт в България. Промените бяха гласувани анблок със 117 гласа "за", "против" – двама и 48 – "въздържал се".

 

Според приетите текстове икономически оператори и/или съхранители, които имат възможност да предоставят нефт и нефтопродукти и/или разполагат със свободни съдови вместимости за съхраняване на запаси за извънредни ситуации на територията на други държави членки на Европейския съюз прилагат това право до 50 на сто от индивидуално определените нива на запаси за съответните категории нефтопродукти и нефт.

 

Всяко конкретно делегиране се допуска по искане на задълженото лице след предварително разрешение от компетентните органи на другата държава членка на Европейския съюз, на чиято територия ще се съхраняват запасите, и последващо разрешение от агенцията, гласят приетите разпоредби.

 

На първо четене парламентът прие да отпадне задължението икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти в страната.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени