Парламентът отхвърли забрана на рекламата на хазарт

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС каза, че хазартът е вселена от зависимости и "забраната му не прави тази вселена по-малка, а я превръща в тъмна вселена"

Пленарна зала на НС
Пленарна зала на НС Източник: Zonanews

Предложение за забрана на пряката и непряка реклама на хазарт не успя да пробие в Народното събрание. Инициативата дойде от "Възраждане" и получи подкрепата на другите опозиционни сили – БСП и ИТН. От мнозинството на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обаче го отхвърлиха.

 

Обсъждането по законопроекта продължи близо 2 часа. Фрапиращото беше, че за това време реплики си разменяха помежду си единствено депутатите от опозицията, които фактически имаха съгласие по темата.

В началото на годината по темата за хазарта избухна скандал - разбра се, че формациите от сглобката са прокарали промени в Закона за хазарта чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2024 г., с които на практика са намалили таксите за организиране на хазартни офлайн игри и това е довело до бум на пунктовете за залагане.

 

Разгледаният днес законопроект предвиждаше забрана, но с няколко изключения. Като допустима се определя рекламата на хазарт върху сгради или обособени части от сгради, в които са разположени игрални зали, казина и пунктове за приемане на залози; също рекламата вътре в такива места; както и разпространяването на информация за игрите на държавния тотализатор. В своя подкрепа вносителите цитират примери на страни, където са въведени аналогични забрани – като Италия и Белгия. В законодателното предложение има и множество други идеи – например, да бъдат задължени организаторите на хазартни игри да правят годишни вноски за "социално отговорно поведение", които варират между 2.5 и 7.5 процента от стойността на направените залози.

 

При обсъждането на законопроекта опозиционните депутати дълго говореха за проблема с хазартната зависимост; обвиняваха правителството в оставка и конкретно финансовия министър Асен Василев, че покровителства хазартните оператори; даже призоваха футболната легенда Христо Стоичков да се откаже от участията си в реклами на хазарт.

 

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС каза, че хазартът е вселена от зависимости и "забраната му не прави тази вселена по-малка, а я превръща в тъмна вселена. Ние, в тази зала, можем да регулираме много неща, но не можем да регулираме човешката природа. С това се занимават църквата, училището, семейството".

 

После добави, че трябва "комплексен подход" по темата, и допусна, че трябва да се обмисли приемането на изцяло нов закон за хазарта. Кога да се случи това, не спомена, но стана ясно, че не трябва да бъде сега.

 

"В никакъв случай не трябва да оставим темата да потъне в небитието. В същото време, не трябва да изстрелваме снаряд на ентусиазма извън границите на разума, защото ние човешката природа не трябва да променяме и да пипаме", обобщи Дилов.

 

Че законопроектът предварително е обречен, беше ясно от факта, че нито една от четирите парламентарни комисии, които трябваше да го разгледат, не го беше направила, въпреки че е внесен още на 11 декември 2023 г. При гласуването предложението беше подкрепено от 67 депутати от "Възраждане", БСП, ИТН, 7-ина от ГЕРБ-СДС и един независим. Против бяха 29 от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а 79 се въздържаха – от същите три формации.

 

По-особеното гласуване на герберите соцдепутатът Иван Ченчев определи като "йезуитско". Петър Петров от "Възраждане" констатира, че вотът е показал "продължаващата коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ". От мнозинството посрещнаха укорите и критиките с мълчание.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени