Пътно-строителните фирми към Комитова: Нехайството на държавата може да ни накара да освободим работници

Заплатите на тези работници не са отговорност на държавата, каза в отговор Комитова

Протест на пътностроителните фирми
Протест на пътностроителните фирми Източник: БГНЕС

"Като работодатели протестираме, за да си изпълни държавата задълженията към фирмите. Работниците са наша отговорност. Но нехайството на държавата, може да доведе до това да ги освободим", казаха представителите на Браншовата камара "Пътища", които протестират за втори ден в центъра на София. Те се срещнаха със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. 

 

"Заплатите на тези работници са на техните управители и собственици. Такава ситуация няма – виждам медийни излъчвания как пътни строители се оплакват, че от 4 месеца не са получавали заплати", заяви Комитова и уточни, че това не е отговорност на държавата, тъй като на практика нямат трудово-правни отношения със самите фирми.

 

Лазар Лазаров, изпълнителен директор на браншова камара "Пътища", посочи, че сред членовете на камарата има и такива фирми, които имат затруднения да изплащат заплатите на работниците.

 

"Става въпрос за фирмата, която поддържа пътната инфраструктура в област Перник. Всички останали фирми получават заплатите си благодарение на собствениците, а не на държавата. В период на 6 месеца дружествата не се получавали своето заработено спрямо държавата. Компаниите имат сключвани надлежни договори. Само преди 2 месеца беше осъществено плащане към държавната фирма "Автомагистрали", останалите не са получили и един лев. Никой не е казал, че в момента на подписването на договора, че са незаконни или некоректни", посочи той и уточни, че вината не е тяхна за това, ако е така.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени