Печалбата на "Газпром" се срина, руският монополист спира да изплаща дивиденти

Освен от данъчните промени "Газпром" беше засегната и от това, че редица европейски държави спряха да купуват синьо гориво от енергийния гигант

Газпром, руски природен газ
Газпром, руски природен газ Източник: Depositphotos

Нетната печалба на руския енергиен гигант "Газпром" е спаднала с повече от 40 процента до 1,226 трилиона рубли ($15,77 милиарда) през миналата година заради "повишаване на данъците" през второто полугодие, съобщи компанията, като също обяви, че няма да плаща дивиденти за цялата година, пише Ройтерс.

 

Освен от данъчните промени "Газпром" бе засегната и от това, че редица европейски държави спряха да купуват синьо гориво от енергийния гигант, след като миналата година, през април, руският военнопрестъпник Владимир Путин издаде указ изискващ плащането на суровината да става чрез схема, включваща руски рубли, което не бе одобрено от европейските контрагенти, към които компанията изнасяше годишно по около 150 млрд. куб. м природен газ.

 

През 2022 г. тези количества се понижиха до 62 млрд. куб. м, а през настоящата година се очаква да достигнат не повече от 25 млрд. куб. м. Контролирана от Кремъл компания, каза, че нейният борд е решил да не изплаща дивидент за цялата година, след като разпредели дивидент за половин година от 1,2 трилиона рубли (15 милиарда долара).

 

Акциите на "Газпром" спаднаха с почти 4 процента след обявяването на решението за дивидентите.

Още от "Икономика"

Последни новини

Най-четени