Пекин предпочете Ашхабад пред Москва - стартира газопровод от Туркменистан, бави "Силата на Сибир-2"

Нов договор с Китай е отчаяно необходим на "Газпром", който загуби европейския пазар и загуби повече от половината от износа си след нахлуването на Русия в Украйна

Газопровод от Туркменистан
Газопровод от Туркменистан Източник: Tolonews.com

В края на май миналата година стана известно, че на мястото на"Силата на Сибир-2" с капацитет 50 милиарда кубически метра Китай реши да даде приоритет на нов газопровод от Туркменистан.

 

Въпреки че туркменският газ е с 30% по-скъп от руския газ, а преговорите за отстъпка с Ашхабад не дадоха резултати, Пекин даде зелена светлина на проекта за линия D, който ще внася 30 милиарда кубически метра годишно от Туркменистан. Това съобщи Ройтерс като се позовава на свои източници.

 

Строителството на газопровода "Силата на Сибир-2" до Китай, който Русия планираше да започне през първото тримесечие на 2024 г., може да бъде отложено, пише The Financial Times, позовавайки се на ръководството на Монголия, през чиято територия трябва да премине газопроводът.

 

Русия и Китай все още не са постигнали съгласие по ключови детайли от проекта, заяви монголският премиер Лувсаннамсрайн Оуюн-Ердене. "Тези две страни все още се нуждаят от време, за да проведат по-подробни икономически проучвания", каза той.

 

Според премиера рекордните световни цени на газа през последните две години са усложнили преговорите. "Китайската и руската страна все още правят изчисления и оценки, работейки върху икономическите ползи", каза Оуюн-Ердене.

 

На 25 януари руският вицепремиер Александър Новак заяви, че времето за изграждането на "Силата на Сибир-2" и неговите основни технико-икономически показатели ще бъдат окончателно определени "след подписването на обвързващи споразумения с китайските партньори".

 

Нов договор с Китай е отчаяно необходим на "Газпром", който загуби европейския пазар и загуби повече от половината от износа си след нахлуването на Русия в Украйна. Изпомпването на газ в Европа е спаднало до най-ниското си ниво от последните години на Съветския съюз.

 

Газпром, руски природен газ
Газпром, руски природен газ Източник: Depositphotos

"Газпром" също беше принуден да намали производството с почти една трета, което е рекордна стойност в историята му. Компанията очакваше да пусне в експлоатация "Силата на Сибир-2" до 2030 година.

 

Миналата година военнопрестъпникът Владимир Путин се срещна два пъти с китайския президент Си Дзинпин в опит да го убеди да се съгласи с проект, за който Кремъл настоява повече от седем години, но и двата пъти преговорите не завършиха с нищо.

 

Владимир Путин и Си Цзинпин
Владимир Путин и Си Цзинпин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

 

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени