Пет български компании подписаха с "Уестингхаус" за подкрепа на ядрени проекти в "Козлодуй"

Събитието се проведе в сградата на Американската търговска камара в София

Събитието се проведе в сградата на Американската търговска камара в София
Събитието се проведе в сградата на Американската търговска камара в София Източник: Пресцентър на МЕ

"Уестингхаус Електрик" подписа Меморандуми за разбирателство с ключови български доставчици в подкрепа на предстоящите ядрени проекти, базирани на технологията AP1000, на площадката на АЕЦ "Козлодуй" в Северна България и други проекти в целия регион, съобщават от Министерството на енергетиката.

 

Събитието се проведе в сградата на Американската търговска камара в София в присъствието на министъра на енергетиката Румен Радев, посланика на САЩ в България Кенет Мертен, председателя на комисията по енергетика в НС Делян Добрев и други гости.

 

Петте български компании, подписали меморандумите за разбирателство с "Уестингхаус Електрик", са "Оскар-Ел", "Главболгарстрой", "ЕНПРО Консулт", "ЕнергоСервиз" и "И Кю И България". С това се задълбочава потенциалът за сътрудничество в производството на ключови компоненти, включително системи за контрол и управление, системи за радиационен мониторинг, както и предоставяне на различни инженерни, консултантски и строителни услуги.

 

Министерство на енергетиката
Министерство на енергетиката Източник: Zonanews

Министър Румен Радев коментира, че е изключително доволен, че пет български компании стават част от процеса по изграждането на нова ядрена мощност и изрази очакване скоро към тях да се присъединят и още. Той добави, че изграждането на местна верига за доставки в дългосрочна перспектива е изключително важно за нашия национален интерес, а екипът на Министерството на енергетиката ще направи всичко възможно, за да подпомогне този процес.

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени