Петър Витанов: Европейският съюз трудно ще изработи единна позиция за доставките на газ

Общо купуване на втечнен газ е възможна алтернатива, но не трябва да забравяме, че става въпрос за изцяло нова система не само на доставки, но и на пренос

Петър Витанов
Петър Витанов Източник: Petarvitanov.eu

Европейският съюз трудно ще договори общи газови доставки, защото има много различни интереси. Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП пред Bulgaria on Air.

"Трудно ще има единна позиция на ЕС за доставките на газ от Русия, защото изходните точки за европейските държави са различни. Има държави като Португалия и Испания, които не са зависими от руските енергийни ресурси, и такива от Източна Европа като България, Чехия, Унгария, или пък Германия и Австрия, които изпитват огромни затруднения за функциониране на техните икономики без газ от Русия", каза Петър Витанов.

"Общо купуване на втечнен газ е възможна алтернатива, но не трябва да забравяме, че става въпрос за изцяло нова система не само на доставки, но и на пренос. Няма достатъчен брой танкери, няма терминали, газопроводи, прилежаща инфраструктура. Ако Европа купуваше от Русия 250 милиарда кубика, то възможностите на САЩ са да направят доставки от 15 милиарда втечнен газ, при съвсем различна цена".

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени