Петролът, газът и пшеницата достигнаха рекордни стойности

Тенденцията е скоро литър бензин и дизел да доближи психологическата граница от 3 лв.

Цени на горивата
Цени на горивата Източник: Zonanews

Пореден трус на борсите след руската инвазия в Киев. Въпреки че днес се наблюдава намаление, като цяло петролът, природният газ и пшеницата са много по-скъпи. През последните дни цената на петрола счупи 8-годишен рекорд. Цената му днес е 99 долара, като на няколко пъти през деня подмина и 100-те долара за барел. Това доведе до нов скок и при горивата у нас. Така литър бензин А-95 се продава средно за 2,60 лв. на литър, а дизелът за 2,66 лв.

 

Пшеница
Пшеница Източник: Zonanews

Русия и Украйна заедно формират почти 1/3 от световния износ на пшеница. Днес тя се стабилизира около 300 евро на тон. По данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите България има над 3 млн. тона в наличност. Днес цената на природния газ за мегаватчас варираше между 91 евро и 110 евро. На 4 март предстои да разберем как ще се отрази това на стойността му у нас. Тогава трябва да стане ясно и колко ще струва синьото гориво за следващия месец. За момента Русия категорично не смята да спира износа на газ. Въпреки това според експертите е необходимо да сме по-подготвени.

 

"Русия може да си позволи да води война, знаейки, че всъщност никой не може да и наложи особено големи санкции срещу най-големия износ, който има", каза за NOVA енергийният експерт Боян Рашев. Единственото ни газово хранилище в Чирен е запълнено на около 20%. Това означава, че при най-негативният сценарий и ограничаване на индустрията запасът ще свърши за няколко дни.

 

Газово хранилище Чирен
Газово хранилище Чирен Източник: Булгартрансгаз

"Изпуснахме времето, когато можеше да бъде напълнен и сега се надяваме на по-доброто развитие", каза енергийният експерт Антон Иванов. Така интерконекторът с Гърция, по който трябва да идва газ от Азербайджан, се превръща в жизненоважен обект. Според тях няма как системата да работи основно с доставки на втечнено синьо гориво, което е другият вариант.

 

"През тръбите от Русия се пренася такова голямо количество газ, че ние няма как да го заместим с втечнен", каза още Рашев. Кризата вече се усеща и по горивата на дребно. Цените тръгнаха нагоре през последните 24 часа, а тенденцията е скоро литър бензин и дизел да доближи психологическата граница от 3 лв. Зърнопроизводителите очакват и цената на хляба да тръгне нагоре. Въпреки че България не внася пшеница от Украйна, международните пазари реагират на военния конфликт с по-високи цени.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени