Петролът поскъпна под натиска на геополитическото напрежение в Близкия изток

Пазарът балансира по ръба

Добив на нефт-петрол
Добив на нефт-петрол Източник: Pixabay

Цените на петрола се покачиха в днешната азиатска търговия, тъй като засилващото се напрежение в района на Близкия изток поради нови опасения за сигурността на доставките. Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 25 цента или 0,3 на сто до 82,65 долара за барел.

 

Американският лек суров петрол се покачи с 31 цента или 0,4 на сто до 77,09 долара за барел. И двата сорта поевтиняха вчера с по около долар, след като съд в Хонконг разпореди ликвидацията на строителния гигант "Евъргранд" (Evergrande Group), което подхрани опасенията от спад на търсенето на петрол в Китай.

 

Анализатори са на мнение, че пазарът балансира "по ръба", след като Вашингтон се закани да "вземе всички необходими мерки", за да защити войските си след смъртоносната атака срещу американска база в Йордания, извършена от близки на режима в Техеран паравоенни групировки.

 

"Ако напрежението по оста САЩ-Иран нарасне и премине в пряко конфронтация, това ще засегне пряко доставките на петрол от Иран, които и без друго са чувствителни и подлежат на санкции", посочва в бележка до инвеститорите анализаторът към "Комънуелт банк ъв Острелиа" (Commonwealth Bank of Australia) Вивек Дхар.

 

През 2023 г. Иран е изнасял по 1,2-1,6 милиона барела петрол дневно, или около 1-1,5 на сто от глобалното дневно потребление. Цените на петрола освен това ще бъдат повлияни и от утрешното решение на Управлението за федерален резерв по отношение на лихвените проценти.

 

Очакванията са те да останат без промяна, но централната банка да подскаже кога ще започне да ги сваля. Същевременно данни за американските запаси показват, че тези от суров петрол и дестилати продължават да падат, а от бензин - да растат. Американският петролен институт ще обяви своите данни по темата довечера, а Агенцията по енергийна информация - утре следобед.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени