Плаващ терминал за втечнен газ увеличава капацитета на Ревитуса

Съоръжението за съхранение на втечнен природен газ в Ревитуса е част от националния план за осигуряване на енергийните доставки за страната в случай на решение за забрана на вноса на руски газ

Ревитуса с увеличен капацитет
Ревитуса с увеличен капацитет Източник: БНР

Националният оператор на газопреносната система (DESFA) обяви в понеделник началото на експлоатацията на плаващ терминал за втечнен газ на островчето Ревитуса, западно от Атина, съобщи "Та Неа".

 

Първият товар, който беше разтоварен, беше втечнен природен газ (LNG) от компанията Mytilineos. Товарът от около 140 000 куб. м втечнен природен газ беше прехвърлен чрез разтоварване от кораб на кораб, като тази процедура беше извършена за първи път в гръцки териториални води.

 

Тази газова доставка е предназначена да покрие част от стратегическия резерв за блоковете за производство на електроенергия, които не могат да работят с алтернативно гориво.

 

Съоръжението за съхранение на втечнен природен газ в Ревитуса е част от националния план за осигуряване на енергийните доставки за страната в случай на решение за забрана на вноса на руски газ.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени