Подготвя се схема за компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ, съобщи икономическият министър

По-рано днес той откри специализирано изложение за индустриални машини и технологии, роботика и автоматизация "MachTech & InnoTech Expo 2022"

Никола Стоянов
Никола Стоянов Източник: Министерство на икономиката

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов заяви, че правителството твърдо подкрепя необходимостта от компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ.

 

"Като министър на икономиката мисля, че това е и разбиране на цялото правителство, твърдо сме "за" компенсации за газа. Не може да има компенсации за електроенергия, а да няма за газ и да поставяме едни фирми в неконкурентна ситуация спрямо други. Твърдо ще има и ние ще подготвим схема, която ще предложим на следващия парламент", каза пред журналисти министърът.

 

По-рано днес той откри специализирано изложение за индустриални машини и технологии, роботика и автоматизация "MachTech & InnoTech Expo 2022" в Интер експо център - София.

 

Председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев, който също участва в откриването на изложението, заяви пред журналисти, че на първо време властта трябва "да възпре този светъл порив на КЕВР да направи кръстосано субсидиране на бита за сметка на икономиката".

 

Появиха се такива идеи евтиният газ да отива за топлофикациите, а скъпият за предприятията, допълни Велев и изтъкна, че това ще доведе до спиране на работата на фирмите и ръст на безработицата, а хората няма да имат заплати, за да си платят евтината сметка за парното. 

 

В Европа и по света цената, на която потребителите се снабдяват с природен газ, ако е диференцирана, тя е в полза на по-ниски цени за индустрията и като цяло за икономиката, а енергийно бедните хора биват подпомагани, коментира още Велев.

 

Той изтъкна, че по-важното е да се постигнат общо добри цени на природния газ, на микса, който "Булгаргаз" внася, защото, по думите на Велев, за разлика от електроенергията свърхвисоките цени формират печалби не в български предприятия, а в чужди, което означава, че оттам не могат да се вземат средствата за компенсации.

 

В този смисъл Велев каза, че за компенсациите за природния газ ще трябва да се направят нови разходи и дефицит за бюджета за разлика от тези при електроенергията, където системата се самофинансира.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени