Подписаха договора за разширението на газохранилището в Чирен

Руското оборудване от 70-те и 80-те години на миналия век ще бъде изцяло сменено с американско

Газово хранилище в село Чирен
Газово хранилище в село Чирен Източник: Zonanews

"Булгартрансгаз" и избрана фирма-изпълнител подписаха договор за изграждане на наземната част от разширението на газохранилището в Чирен. Ръководителят на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов каза, че от 2010 година е заявена нуждата от подобно разширение. С него ще бъде заменено изцяло руското оборудване от 70-те и 80-те години на миналия век, с американско.

 

"С разширението на хранилището ще постигнем няколко основни технически параметъра. Първо – увеличаването на природния газ, който може да бъде съхраняван в резервоара от 550 милиона кубически метра на 1 милиард кубически метра. На следващо място – ще увеличим и капацитета, съответно за добив и нагнетяване, който към момента е около 3,5-4 милиона кубически метра на ден до 8-10 милиона кубически метра на ден.

 

Булгартрансгаз
Булгартрансгаз Източник: Zonanews

"Стойността на проекта е около 600 милиона лева, разделен е на три отделни участъка." На въпрос какво е състоянието на газохранилището в момента, Малинов отговори: "Към настоящия момент в хранилището има 453 милиона кубически метра природен газ от максималния му технически капацитет, който казах, е 550. Това е изключително висок процент запълняемост спрямо този период на годината. В действителност поради метеорологичните условия добивът от хранилището в Чирен от 25 декември е спрян".

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Владимир Малинов: България е готова да помогне на Украйна за възстановяване на електроенергийната система

Ускоряването на процеса по доставка на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна бе друга тема на разговора между министрите Малинов и Галушченко

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени