Погром: До 30 % от малките фирми спират дейността си, нямат пари дори да фалират

Най-много обезсърчени са компаниите от сферата на услугите и от селското стопанство

До 30 процента от малките фирми спират дейността си
До 30 процента от малките фирми спират дейността си Източник: Zonanews

Между 20 и 30 процента от малките и средни фирми в България планират да прекратят дейност. Причините са две – пандемията и високите енергийни разходи. Това съобщи Елеонора Негулова, председател на Националнoто сдружение за малък и среден бизнес, предаде БТА.

 

"В наши вътрешни анкети сред над 3000 членове, фирмите декларират нагласа да обявят, че прекратяват икономическата си дейност, защото другата процедура - обявяване на фалит и влизане в ликвидация, е тежка и скъпа", коментира още Негулова. Най-много обезсърчени са компаниите от сферата на услугите и от селското стопанство.

 

"За фирмите от селското стопанство дори субсидиите вече не са спасителен ресурс, защото приходите им от продажба на земеделска продукция намаляват непрекъснато, а заради увеличението на цените преработвателите ги натискат да продават евтино", коментира Елеонора Негулова.

 

30-те лева, с които държавата реши да субсидира високите сметки за ток на някои предприятия, няма да решат проблема на малките и средни фирми, защото става дума за системни затруднения, смята още тя. Фирмите  нямат  проблем само с рекордните цени на електроенергията.

 

"Сега в цикличен порядък се увеличава всичко друго, което ползваме като суровини и материали, защото енергоносителите рефлектират върху цените им", каза председателят на Националнoто сдружение за малък и среден бизнес. Евентуалното увеличаване на минималната заплата пък допълнително ще затрудни малкия бизнес, защото това значи нови разходи и ще доведе до съкращаване на персонал или до необявена заетост. 

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени