Погром, гарантиран от "Промяната" - 25 000 български фирми засегнати от високите цени на газа

Конфликтът в Украйна не е причина за поскъпването на горивата, каза Щерьо Ножаров от БСК

Щерьо Ножаров
Щерьо Ножаров Източник: БСК

Около 25 000 фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа - това опасение изрази пред NOVA Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара.

 

"Тези 14% са само за последното увеличение, те са много повече, спрямо цената на дългосрочния договор - около 25%", обясни Ножаров. По думите му това увеличение ще затвори определени сектори и стоки, които са чувствителни за населението.

 

"Това увеличение е доста високо за бизнеса. Има голяма неяснота и липса на предвидимост", каза представителят на Българската стопанска камара. Според него конфликтът в Украйна не е причина за поскъпването на горивата.

 

"Войната само усложни проблема, тя не го породи. Още миналото лято започнаха проблемите с електроенергията заради погрешната либерализация на пазара в областта на доставката на тази услуга и заради нереформирания сектор", коментира Ножаров и допълни, че този е проблем е можел да бъде предвиден.

 

"Правителството можеше да резервира количество. Оказа се, че частни фирми са резервирали количества, а държавните структури - не", заяви Ножаров.

 

"Можеше да се тръгне към бърза диверсификация с нашите партньори - Румъния и Гърция, които се оказаха добре обезпечени", предложи той. За бизнеса, обаче, по-големият проблем били цените на електроенергията.

 

"Очаква се поскъпване на всички чувствителни стоки", прогнозира Ножаров. "Липсата на предвидимост кара бизнеса да сключва договори на високи цени за доставка. Това е по-големият фактор, който увеличава цените, а не толкова физическото нарастване на цените", поясни той.

 

А исканията на бизнеса са мерките за подкрепа да продължат дотогава, докато е необходимо. Представителят на Българската стопанска камара коментира и премахването на ДДС за енергийните стоки, каза каза, че това "не решава проблема, защото компонента на ДДС е около 1% от цената на енергийния продукт, което е нищо".

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени