Полша и Южна Корея с предварително споразумение за изграждане на втора полска атомна централа

Предварителното споразумение в Сеул беше постигнато дни, след като Полша обяви, че е избрала американската корпорация Westinghouse, за да построи първата й атомна електроцентрала

Korea Hydro and Nuclear Power Корейска компания за изграждане на АЕЦ
Korea Hydro and Nuclear Power Корейска компания за изграждане на АЕЦ Източник: Getty Images

Полша и Южна Корея подписаха предварително споразумение за изграждане на полска атомна централа в рамките на стремежа на управляващите във Варшава да гарантират енергийната сигурност на страната и да намалят вредните емисии от парникови газове в атмосферата й.

 

Полската енергийна компания ПГЕ (PGE) и местният производител на електроенергия ЗЕ ПАК (ZE PAK) подписаха в Сеул писмо за намерение с Корейската компания за водна и ядрена енергия (Korea Hydro and Nuclear Power). В писмото е заложено изготвянето на план за строителство на централата в Патнов с корейски реактори АПР 1400 (APR 1400).

 

Полският министър-председател Матеуш Моравецки приветства споразумението с Южна Корея за изграждане на атомна централа, като заяви, че това споразумение ще укрепи енергийната сигурност на Полша и ще създаде хиляди работни места.

Предвижда се тя да бъде изградена чрез южнокорейска технология в югозападната част на източноевропейската страна, в град Патнов (централната част на Лодзкото воеводство), на около 230 километра от полската столица Варшава.

 

Планирано е през следващата година да бъде подписан обвързващ договор за изграждането на атомната централа. Ядреното споразумение бе подписано след сделката за закупуване на южнокорейски танкове и артилерия от Полша.

 

Предварителното споразумение в Сеул беше постигнато дни, след като Полша обяви, че е избрала американската корпорация "Уестингхаус" (Westinghouse), за да построи първата й атомна електроцентрала. Предвижда се тя да бъде изградена в северната част на страната

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени