Полша ще строи първата си ядрена централа

Това съобщи министърът на финансите Анджей Домански

Ядрена централа
Ядрена централа Източник: Pinterest

Полското правителство ще отдели 1 млрд. евро в бюджета за 2025 г. за изграждането на първата атомна електроцентрала в страната, каза министърът на финансите Анджей Домански.

 

Той направи съобщението по време на социално-политическия фестивал "Кампусът - бъдещето на Полша" в северния град Олщин. Домански каза, че факторите, които от десетилетия движат икономическия растеж на Полша, "стават все по-недостатъчни".

 

"Необходимо е да намерим нови двигатели на икономическия растеж. Всъщност ние знаем по кой път да поемем. Знаем, че енергийният преход несъмнено е предизвикателство номер едно", заяви полският министър на финансите.

 

Домански отбеляза, че за да понижи цените на електроенергията, Полша се нуждае както от възобновяеми източници, така и от ядрена енергия.

Още от "Икономика"

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" ще губи $6,5 млрд. годишно след спирането на транзитните доставки през Украйна

През последните години на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 млрд. куб.м. годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени