Последният западен производител на автомобили напусна Русия

Поради войната в Украйна, всички западни и световни производители на автомобили напуснаха руския пазар

Камион Камаз
Камион Камаз Източник: РИА Новости

Руската автомобилна индустрия загуби последния си голям чуждестранен партньор. Германският автомобилен производител Daimler Truck продаде своя дял от 15% в най-големия руски производител на камиони "Камаз", съобщи генералният директор на компанията Сергей Когогин пред изданието "Ведомости".

 

Той отказа да назове купувача на акциите на Daimler Truck, както и размера на сделката, като отбеляза, че германският концерн не е участвал в дейността на руския автомобилен производител от февруари 2022 г.

 

Преди това, поради войната в Украйна, всички западни и световни производители на автомобили напуснаха руския пазар. Последният голям завод беше продаден от корейската Hyundai, чието предприятие в Санкт Петербург беше придобито от "Арт финанс" през януари 2024 година.

 

Daimler Truck стана акционер в "Камаз" през 2008 г., когато придоби 10% дял в производителя на камиони от инвестиционната компания "Тройка диалог" на Рубен Варданян за $250 млн. По-късно германският концерн изкупи 1%, собственост на ЕБВР.

 

Основните акционери на КАМАЗ са държавната компания "Ростех" (47.1%) и компанията "Автоинвест" (23.5%). Последната принадлежи на Варданян (20%), Когогин (30%) и бизнесмена Николай Тимохин (50%).

 

Благодарение на технологиите на Mercedes "Камаз" успя значително да модернизира моделната си гама. Така през октомври 2013 г. започна серийното производство на влекачи за камиони от поколение K4 ("Камаз 5490"). Те използват кабината на камиона Mercedes Axor от 2001 г., произведен в Русия по лиценз, както и дизеловия двигател Mercedes OM 457LA.

 

През 2023 г., благодарение на производството на камиони от поколение K4 от останалите запаси от компоненти, "Камаз" успя да удвои нетната си печалба. Общо са произведени над 20 хиляди камиона К4. След началото на войната в Украйна "Камаз" започва да има проблеми с компонентната база за оборудване от поколенията К4 и К5. Не е известно дали компанията е успяла да развие производството на необходимите компоненти в Русия.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени