Последният западен производител на автомобили напусна Русия

Поради войната в Украйна, всички западни и световни производители на автомобили напуснаха руския пазар

Камион Камаз
Камион Камаз Източник: РИА Новости

Руската автомобилна индустрия загуби последния си голям чуждестранен партньор. Германският автомобилен производител Daimler Truck продаде своя дял от 15% в най-големия руски производител на камиони "Камаз", съобщи генералният директор на компанията Сергей Когогин пред изданието "Ведомости".

 

Той отказа да назове купувача на акциите на Daimler Truck, както и размера на сделката, като отбеляза, че германският концерн не е участвал в дейността на руския автомобилен производител от февруари 2022 г.

 

Преди това, поради войната в Украйна, всички западни и световни производители на автомобили напуснаха руския пазар. Последният голям завод беше продаден от корейската Hyundai, чието предприятие в Санкт Петербург беше придобито от "Арт финанс" през януари 2024 година.

 

Daimler Truck стана акционер в "Камаз" през 2008 г., когато придоби 10% дял в производителя на камиони от инвестиционната компания "Тройка диалог" на Рубен Варданян за $250 млн. По-късно германският концерн изкупи 1%, собственост на ЕБВР.

 

Основните акционери на КАМАЗ са държавната компания "Ростех" (47.1%) и компанията "Автоинвест" (23.5%). Последната принадлежи на Варданян (20%), Когогин (30%) и бизнесмена Николай Тимохин (50%).

 

Благодарение на технологиите на Mercedes "Камаз" успя значително да модернизира моделната си гама. Така през октомври 2013 г. започна серийното производство на влекачи за камиони от поколение K4 ("Камаз 5490"). Те използват кабината на камиона Mercedes Axor от 2001 г., произведен в Русия по лиценз, както и дизеловия двигател Mercedes OM 457LA.

 

През 2023 г., благодарение на производството на камиони от поколение K4 от останалите запаси от компоненти, "Камаз" успя да удвои нетната си печалба. Общо са произведени над 20 хиляди камиона К4. След началото на войната в Украйна "Камаз" започва да има проблеми с компонентната база за оборудване от поколенията К4 и К5. Не е известно дали компанията е успяла да развие производството на необходимите компоненти в Русия.

Още от "Икономика"

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени