Потреблението на руски газ в ЕС вече е под 9%

Данните изнесе изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов

Руски природен газ
Руски природен газ Източник: Depositphotos

Потреблението на руски природен газ на територията на Европейския съюз (ЕС) на дневна база е под 9%, докато в Европа като цяло е под 15 на сто. Това каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов по време на тридневния форум "Зелена седмица 2023" за зеления преход в страните от Централна и Източна Европа.

 

По думите на Малинов природният газ в ЕС идва от Каспийския регион, по газопровод от Норвегия, както и втечнен природен газ от САЩ, Северна Африка, Близкия изток и други страни. 

 

Ситуацията с цените на природния газ вече се нормализира, добави Малинов. В момента синьото гориво се продава на конкурентни цени. Според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" при очакваното подписване на дългосрочни договори за нови залежи на газ може да се постигнат цени, два пъти по-ниски от тези в момента. 

 

"Природният газ не е мръсна суровина", изтъкна още Малинов. Той посочи, че действително има въглероден отпечатък при използването на газа като енергиен източник. В момента обаче доста университети работят и вече има приложими технологии за улавянето на въглеродните емисии, така че природният газ може да се превърне от синя в зелена суровина в дългосрочен план. Според Малинов именно в зеления преход природният газ ще има съществена роля и ще бъде едно от преходните горива.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени