Повредата в 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" е открита и вече се отстранява, каза министър Росен Христов

Този парогенератор има проблеми още от самото начало, при инсталацията му поради авария са допуснати някои отклонения от правилното му въвеждане, може би заради това дава дефекти по-често, обясни министърът на енергетиката

Росен Христов
Росен Христов Източник: МЕ

Повредата в Шести блок на Атомната електроцентрала (АЕЦ) "Козлодуй" е открита и вече се отстранява, очаква се в следващите дни да бъде въведен в експлоатация. Това съобщи в предаването "Лице в лице" по bTV министърът на енергетиката в служебното правителство Росен Христов.

 

"Шести блок излезе в авариен ремонт заради теч в един от парогенераторите – проблем, който съществуваше и миналата година. Побързахме да направим този авариен ремонт заради планирания ремонт на пети блок, за да не рискуваме по този начин двата блока да излязат от системата по едно и също време", обясни министърът на енергетиката. Радиация не изтича, изтичането е десет пъти под нормата, увери той.

 

"Изключихме превантивно шести блок в период на изключително ниска консумация, ниски цени на електроенергия, голямо производство от ВЕИ-та от Румъния, така че евентуално да имаме минимални пропуснати печалби за периода", посочи Росен Христов.

 

Той добави, че липсва оборудване, с което да се направи обстойно обследване на парогенератора. "Оборудването е със срок на доставка година и половина, няколко фирми в света могат да го изработят – това са специални сонди", каза Росен Христов.

 

"Този парогенератор има проблеми още от самото начало, при инсталацията му поради авария са допуснати някои отклонения от правилното му въвеждане, може би заради това дава дефекти по-често", обясни министърът на енергетиката.

 

Според него този парогенератор има нужда от мащабна рехабилитация, която в идеалния вариант трябва да бъде извършена паралелно с плановия ремонт на шести блок.

 

"Надявам се докогато е планиран този ремонт, да получим необходимото оборудване, така че да направим една мащабна рехабилитация", отбеляза Росен Христов.

 

Министърът на енергетиката каза, че е получена вече дерогацията за резервни части от Русия. "Става въпрос за чести, за които нямаме алтернатива в момента, както и за някои услуги, от които все още зависим. За момента сме осигурили експлоатацията на шести блок и няма опасност от сътресения", заяви Росен Христов.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени