Правителството на Петков е нанесло щета за стотици милиони заради директното договаряне на доставки на газ, заяви министърът на енергетиката

Той добави, че цялата документация по казуса е предадена на прокуратурата

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

Заварихме липса на газ и брутално високи цени, които икономиката отказа да плаща. Това заяви по bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов. Според министъра падането на цените на синьото гориво не е единствено обвързано с борсовите цени.

 

"Нашата цена в момента е по-ниска от тази на борсата през август. Цената, която сме обявили е 130 лева на мегаватчас. Ние купуваме почти наполовина на борсовата цена. Сделките през август са сключени с компании "МЕТ" и посредници".

 

Росен Христов
Росен Христов Източник: МЕ

Росен Христов е категоричен, че при редовното правителство е нанесена щета заради директно договаряне. Той добави, че цялата документация е предадена на прокуратурата.

 

"Отстъпката от компанията за танкерите с втечнен газ "Шиниър" на база конкурентната процедура е двойно по-голяма от тази при директните преговори. Щетата е за стотици милиони. Имаме документи, които доказват директно договаряне, неконкурентни процедури. Законът изисква всички доставки, които са за срок под 12 месеца да се извършват чрез лицензирана борса. 99% от количествата преди нас са купувани в нарушение на закона", категоричен е служебният министър.

 

Ядреното гориво

"Отменихме решението, което казваше, че не трябва да сме зависими от руското гориво за АЕЦ "Козлодуй", защото пречеше на един от възможните нови доставчици "Фраматом". Тя е френска компания, купила руски лиценз, но цялото производство е Европа. Решението ограничаваше конкуренцията. Две фирми са заявили интерес за участие в търга – "Фраматом" и "Уестингхаус", подчерта министърът.

 

На въпрос "Може ли да имаме проблем с руското ядрено гориво" той отговори, че според него френската компания не е зависима от Русия, защото вече са закупили всички технологии.

 

Горивата

Служебният кабинет готви да отмени въведената забрана за износ на горива от бургаската рафинерия. "Какво се получава, ако ние забраним износа на горива от "Лукойл". Всичко остава в България – ние не можем да го потребяваме. Всичко се пълни в хранилище. Те няма да има къде да го слагат и спират да произвеждат. Ние ограничихме нерегламентираният изход. Това е обсъждано с Христо Алексиев. "Лукойл" произвежда горива, които в България и ЕС не се ползват. Те се продават в трети страни. Ако те не се изнасят, ще остане тук. Ако се запълнят хранилищата, ще намалят производството. Изключително е важно за българския потребител "Лукойл" да работи, защото така ще се намалят на цените".

 

Попитан дали очаква увеличение на цените на горивата до края на годината, министър Христов заяви, чев  момента печалбата на "Лукойл" не остава в България. "Ние сега се радваме на най-ниските цени в Европа. Ако се намали производството им, цените скачат, уволняват хора или евентуално спират. Ние имаме отговорност към нашите съседи. Не можем да се изключим от общия пазар".

 

Той добави, че изключението от ползването на руския петрол не засяга продажбата на горива. "Ние имаме задължения да поддържаме енергийната сигурност в региона", подчерта Росен Христов.

 

Цените на тока

"Цените на електроенергията зависят от борсовите пазари в ЕС. Ние сме единен пазар. Оттеглихме двете тарифи за тока, защото има голямо политическо Защо се стигна до това решение? "В момента в ЕС се обсъжда таван на газ, таван на ток, таван на газ за произвеждане на ток. Това не е самостоятелен въпрос. Важно е какъв е целият пакет от мерки, за да знаем как ще гласуваме".

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени