Правителството с дерогация от санкциите срещу Русия за части за АЕЦ "Козлодуй"

По думите на енергийния министър Росен Христов така ще се осигури нормалното протичане на ремонтите и експлоатацията на атомната централа

АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй" Източник: АЕЦ "Козлодуй"

Министерски съвет одобри дерогация от санкциите на ЕС, наложени на Русия. Тя касае закупуването на необходимите материали, резервни части и услуги за планираните годишни ремонти на АЕЦ "Козлодуй".

 

По думите на енергийния министър Росен Христов така ще се осигури нормалното протичане на ремонтите и експлоатацията на атомната централа.

 

"Това е от критично значение за сигурността на АЕЦ "Козлодуй". Става въпрос за материали и части, за които все още не сме намерили алтернативни доставчици. Продължаваме да търсим такива контрагенти. Освен това се работи и по презапасяването с такива части, за да обезпечим АЕЦ "Козлодуй" през следващите години, което обезпечава и енергийната сигурност на страната", посочи Христов.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени