Правителството се отказа от преговори за нов договор с Газпром

Новината бе съобщена от Асен Василев

Газпром
Газпром Източник: Pixabay

В настоящата ситуация преговори за нов договор с "Газпром" няма да има, обяви днес пред БНР вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Старият договор изтича в края на годината и България няма да предприема стъпки за неговото подновяване, категоричен бе Василев като изтъкна, че причината е войната в Украйна.

 

"Има алтернативи. Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м и може да се ползва в двете посоки. На нас ни трябва 3 млрд. куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска стратегия. Да, цените ще бъдат по-високи. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи", обясни вицепремиерът.

 

Василев обяви, че ще започнат през идните седмици обсъждане на европейско ниво какво да се прави и евентуално за общ газов договор, който да важи за целия ЕС. Той добави и че ще имаме възможност да допълним този пакет и с азерския газ, който получаваме.

 

Още от "Икономика"

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени