Предлагат отлагане с година либерализацията на цените на тока за бита

Това се съдържа в позиция на КТ "Подкрепа" изпратена до медиите

Битови сметки за ток, еленергия
Битови сметки за ток, еленергия Източник: Zonanews

КТ "Подкрепа" настоява либерализацията на цените на тока за битовите потребители да бъде отложена поне с една година заради високата инфлация и равнището на доходите спрямо необходимата издръжка на живот. Позицията си синдикатът разпространи в позиция до медиите.

 

Оттам настояват и за ясен механизъм за определяне на цената за всички битови потребители и начина на компенсиране на битовите потребители за преходния период между регулирани цени и борсови цени на електроенергията, който да защити максимално потребителите от чувствителен скок в цената.

 

КТ Подкрепа (Конфедерация на труда
КТ Подкрепа (Конфедерация на труда "Подкрепа") Източник: Zonanews

Синдикатът поиска и гаранции, че такива компенсации са финансово обезпечени. Те акцентират и че трябва да бъде премахнат автоматичният механизъм за увеличение на цената на електроенергията на база инфлация, който е в интерес единствено на доставчиците, но не и на потребителите. 

 

Нормативната уредба не гарантира прозрачност, предсказуемост и сигурност за потребителите - каква ще е цената на електроенергията за преходния период. Нормативната база регламентира ред и условия, които не създават достатъчна защита от прекомерно увеличение на цените на електроенергията за бита, като това ще се извършва с акт на МС или със Закона за ДБ.

 

Вероятно цената на тока за бита се поставя в пряка зависимост от възможностите на бюджета и на Фонда "Сигурност на електроенергийните системи". Многото "може" в ЗЕ предполагат, че защитата на битовите потребители може да се окаже неефикасна, посочват от КТ "Подкрепа".

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени